osigurati potrebe eu

Von der Leyen i Biden sutra dogovaraju opskrbu plinom iz SAD-a u Europsku uniju

23.03.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, najavila je u srijedu u Europskom parlamentu da će u četvrtak razgovarati s američkim predsjednikom Joe Bidenom o isporuci ukapljenog plina kako bi se osigurala opskrba Europe za iduće dvije zime

'Sutra ću razgovarati s predsjednikom Bidenom kako staviti prioritet na opskrbu ukapljenim prirodnim plinom iz SAD-a u Europsku uniju tijekom sljedećih mjeseci", rekla je von der Leyen na plenarnoj sjednici EP-a.

Dodala je da je cilj EU-a dobiti jamstva za dodatnu opskrbu za sljedeće dvije zime, naglasivši da je energetska politika ujedno i sigurnosna politika.

Von der Leyen se osvrnula na visoke cijene plina istaknuvši kako je Komisija predložila mjere koje će smanjiti uvoz iz Rusije.

"Jači smo kad koristimo ono što nudi naše jedinstveno tržište, a ako pokazujemo solidarnost, možemo zajedno djelovati i to prvenstveno u području visokih i fluktuirajućih nestabilnih cijena plina", rekla je von der Leyen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

"Upravo zato je Komisija predložila mjere koje će nam omogućiti znatno smanjenje uvoza plina iz Rusije. To je jako ambiciozno, ali smatramo da to možemo postići i već smo krenuli tim putem", poručila je von der Leyen.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu raspravlja se o ishodu neformalnog sastanka na vrhu održanog 10. i 11. ožujka i prioritetima za sastanak Europskog vijeća 24. i 25. ožujka.

U svojim zaključcima na samitu u četvrtak i petak čelnici EU-a trebali bi podržati prijedlog Europske komisije da se uvede obveza prema kojoj su države članice dužne svoja skladišta plina napuniti najmanje 90 posto prije sljedeće zimske sezone.

"Nećemo jedni druge pokušati nadmašiti nudeći više, nego ćemo kao Europljani kupovati plin zajedno. Ne kao 27 država članica, nego zajedno", rekla je von der Leyen.

To će značiti veliki skok uvoza plina od drugih dobavljača, poput Katara i Sjedinjenih Država.

Europska komisija je u srijedu predložila da zemlje članice zajedničkom nabavom kupuju plin i da se uvede obveza da skladišta plina budu najmanje 80 posto popunjena prije sljedeće zime, a za naredne godine 90 posto.

Komisija je najavila da će u svibnju predstaviti detaljan plan za postupno okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima do 2027. godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

EU uvozi oko 40 posto plina iz Rusije.