početkom ožujka

Von der Leyen: EU će organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Turskoj i Siriji

08.02.2023 u 20:17

Bionic
Reading

Europska unija će početkom ožujka organizirati donatorsku konferenciju na kojoj će prikupljati međunarodna sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, pogođene katastrofalnim potresom, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

"Vodimo utrku s vremenom kako bismo zajedno spašavali živote (...) Turska i Sirija mogu računati na EU", napisala je europska čelnica na Twitteru.

"Švedski premijer Ulf Kristersson (čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU-a) i ja bit ćemo domaćini donatorske konferencije početkom ožujka u Bruxellesu. Prikupimo sredstva na međunarodnoj razini za stradalo stanovništvo", pozvala je Von der Leyen.

"Nitko ne smije ostati po strani kada ovakva tragedija zadesi narod", navela je u priopćenju.

Konferencija, koja se organizira u suradnji s turskim vlastima, "bit će otvorena zemljama članicama EU-a, susjednim zemljama, članicama UN-a" i financijskim ustanovama, navodi Komisija.

Europska unija je nekoliko sati nakon potresa u ponedjeljak poslala prvu pomoć Turskoj na njezin zahtjev.

No Siriji je isprva poslala tek minimalnu pomoć putem postojećih humanitarnih programa, zbog međunarodnih sankcija uvedenih režimu u Damasku koje su na snazi od početka rata u Siriji 2011.

  • +15
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

U srijedu je sirijska vlada službeno zatražila pomoć EU-a putem mehanizma za civilnu zaštitu koji koordinira europsku pomoć Europljana i Komisija je pozvala zemlje članice da potvrdno odgovore na taj zahtjev, rekao je u srijedu dopodne povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U okviru mehanizma za civilnu zaštitu dvadeset zemalja EU te Albanija, Crna Gora i Srbija najavile su da u Tursku šalju ukupno 1500 spasilaca i sto potražnih pasa.