ZBOG KOMUNISTIČKE KONFISKACIJE

Vojvođanski Mađari traže zaštitu Ustavnog suda

05.10.2011 u 18:08

Bionic
Reading

Vojvođanski Mađari namjeravaju se obratiti Ustavnom sudu u pogledu zakona o naknadi dobara koja su im konfiscirali komunisti, a prihvatio ga je srbijanski parlament, jer ga smatraju diskriminirajućim, izjavio je u srijedu za France presse zastupnik mađarske zajednice u skupštini Srbije Laslo Varga

'U sljedećih sedam dana namjeravamo se obratiti Ustavnom sudu, jer je prihvaćeni zakon vrlo jasan. U skladu s njim, svi pripadnici okupacijskih snaga Vojvodine tijekom Drugoga svjetskog rata lišeni su naknade za konfisciranu imovinu', rekao je Varga

Srpski parlament prošli je tjedan prihvatio zakon o naknadi i kompenzaciji konfisciranih dobara tijekom komunističkog režima, odnosno nakon Drugoga svjetskog rata, što je jedan od uvjeta za srbijansko približavanje EU-u.

Predstavnici mađarske zajednice u Srbiji smatraju da se zakon ne može primijeniti bez razlike prema svim članovima 'okupacijskih snaga'. Oni ističu da su neki među njima bili unovačeni protiv vlastite volje te da ima i osoba koje nisu nisu počinile nikakve zločine. Vojvođanski Mađari smatraju da se ne treba oslanjati na načelo kolektivne odgovornosti.

Jedan od autora zakona Goran Radosavljević za list Blic izjavio je kako će samo osobe osuđene za ratne zločine počinjene u razdoblju između 1941. i 1944. i njihovi nasljednici biti lišeni prava na naknadu, prenosi France presse.

Zamjenik mađarskoga premijera Zsolt Semjen u nedjelju je kazao kako bi zakon mogao dovesti u pitanje i potporu Mađarske srbijanskoj kandidaturi u EU. U Srbiji živi mađarska zajednica koju čini 350.000 članova.