VUČIĆ OSVOJIO I VOJVODINU

Vojvođanski Hrvati vraćaju se u srpski parlament

25.04.2016 u 07:13

Bionic
Reading

Usprkos izbornim nepravilnostima i dominaciji Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini u nedjelju su izrazili zadovoljstvo činjenicom da će imati zastupnika u republičkom parlamentu

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini pobijedila je SNS Aleksandra Vučića koja je osvojila 39 posto glasova, na drugom mjestu po broju glasova nalazi se Savez vojvođanskih Mađara s osvojenih 13,5 posto, slijedi Socijalistička partija Srbije s 8,6 posto i Demokratska stranka s 8 posto glasova.

DS je na svim razinama izbora u Srbiji išao u koaliciji u kojoj je bio i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Prema nepotpunim podacima u Skupštinu Vojvodine ući će i Srpska radikalna stranka te Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Na izbore je izašlo oko 56 posto glasača, najviše u južnim a najmanje u sjevernim dijelovima Vojvodine.

Privremeni rezultati govore da je DS izgubio vlast u pokrajini i da će je preuzeti SNS koji je svoje prethodnike optuživao za navodne zlouporabe državnog novca i vođenje politike otcjepljenja Vojvodine od Srbije. DS je optužio SNS da je do pobjede došao pritiscima i neregularnostima.

Vojvođanski mediji i promatračke organizacije su javile kako je na nekoliko mjesta došlo do tuče aktivista stranaka, da je došlo do manipulacija glasačkim listićima, kupovine glasova, te telefonskih i fizičkih uznemiravanja glasača.

Jedan od čelnika DS-a u Vojvodini Miroslav Vasin izjavio je da su ozbiljne nepravilnosti zabilježene na čak 4 posto biračkih mjesta. "Srbija, sada se vidjelo, nije u stanju organizirati regularne izbore“, naveo je Vasin i za to optužio vladajuću SNS.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je da njegova stranka "ima razloga za zadovoljstvo jer smo zahvaljujući DS-u i povratku u republički parlament obnovili republičku relevantnost“.

"Bit ćemo najzad u prilici sudjelovati u donošenju odluka, moći ćemo izravno doznačavati što su interesi hrvatske manjine i bit ćemo vidljiviji u srpsko-hrvatskim odnosima“, izjavio je u izbornoj noći predsjednik DSHV-a.

DSHV će imati i predstavnika u Skupštini Vojvodine.