novo oružje kupljeno od francuza

Vojno izaslanstvo Srbije na Sardiniji nazočilo bojevom gađanju Mistralom 3

09.11.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Izaslanstvo srbijanskog ministarstva obrane i vojske nazočilo je bojevom gađanju protuzračnim sustavom Mistral 3, čiju kupnju je Srbija ranije ove godine ugovorila s Francuskom, na Sardiniji, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane.

Pripadnici srbijanske vojske uvjerili su se u kvalitetu Mistrala 3 i mogućnost njegovog integriranja u sustav PASARS, rekao je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović nakon gađanja na poligonu talijanske vojske na Sardiniji.

Kupnja Mistrala 3 dogovorena je tijekom ovogodišnjeg posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, kada je potpisano više sporazuma u području naoružanja i vojne opreme.

Mistral 3 je 'posljednja generacija prijenosnih raketnih sustava kratkog dometa', a u odnosu na slične sustave ostalih proizvođača izdvaja ga 'niz naprednih karakteristika', stoji u priopćenju ministarstva i dodaje se da će biti isporučen Srbiji u dvije varijante.

U prvoj varijanti će se koristiti 'kao laki prijenosni PZO sustav', dok će u drugoj varijanti 'biti integriran u topničko-raketni sustav PASARS-16 visoke razine balističke zaštite i mobilnosti'.

Srbija je zadnjih dana privukla veliku pozornost američke administracije zbog kupnje ruskog sustava Pancir, a u posjet Beogradu u petak je stigao dužnosnik State Departmenta Thomas Zarzecki, koji rukovodi radnom skupinom zaduženom za primjenu sankcija protiv ruskog sigurnosnog sektora, tvrtki i država koje imaju vojnu suradnju s Rusijom.

Zarzecki se nije očitovao nakon niza sastanaka u Beogradu, a srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić kratko je rekao novinarima poslije susreta s američkim dužnosnikom da je 'razgovor bio korektan i dobar', te da 'neće biti sankcija'.

Pp Dačićevim riječima, Zarzecki je 'bio zadovoljan' onim što je čuo u razgovoru jer Srbija 'nema što skrivati'.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer istaknuo je, tijekom nedavnog posjeta regiji, zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje.

Američka diplomacija reagirala je na razmještaj S-400 i Pancira prije dva tjedna u Srbiji, kada su ti najsuvremeniji sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe 'Slavenski štit 2019.'

To je prvi put da su ti sustavi poslani u inozemstvo radi sudjelovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo obrane.