obavijest iz morha

Vojni avioni iznad šest županija, moguće probijanje zvučnog zida

20.10.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Iznad šest županija od srijede do petka će, u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, letjeti piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila, pri čemu se može očekivati probijanje zvučnog zida

Ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da će avioni redovite letačke aktivnosti provoditi od 10 do 16 sati.

Planirani se probni letovi na podzvučnim brzinama u vremenu od 10 do 12 sati u privremenoj zoni probnih letova "Čazma" koja je geografski izmaknuta sjeveroistočno, u rasponu 600 do 1000 metara iznad tla.

Nakon toga, provodit će se zadnja faza ispitivanje aviona u vremenu od 12 do 16 sati, tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara.

Na visini iznad 10.000 metara avioni će potom letjeti na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje, ističu u MORH-u.