RATNA PROPAGANDA

Vojni analitičar Mandić: Ruska lažna vijest o 74 poginula Hrvata je udarac ispod pojasa, a ovo su im motivi

18.06.2022 u 20:02

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska "plaćenika", a ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske (MVEP) poručuje da nije upoznato s tim informacijama te poziva na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija. Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić komentirao je navode ruskog Ministarstva obrane

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić u Dnevniku Nove TV.

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana, od ukrajinske strane gotovo trenutačno je državno vodstvo bilo upoznato. Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera. Mogao bih zamisliti da je bilo četiri ili pet ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je.

Upitan gdje završavaju tijela mrtvih ako postoje, Mandić je još jednom skeptičan.

'Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale. Odnos ukrajinskih snaga prema nama u smislu obavješćivanja o takvim informacijama je više nego korektan i prijateljski', rekao je i podsjetio da je Hrvatska u pješačkom naoružanju opskrbila oružane snage Ukrajine za četiri pješačke brigade.