MINISTARSTVO OBJAVILO TABLICU

Rusi tvrde: Ubili smo 74 hrvatska plaćenika u Ukrajini. Hrvatsko MVEP: Nismo izdali ni jednu sprovodnicu od početka rata

18.06.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska "plaćenika", a ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske (MVEP) poručuje da nije upoznato s tim informacijama te poziva na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija.

"MVEP nije upoznat s navedenim informacijama", stoji u priopćenju.

Dodaje da u "prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu".

MVEP zato poziva na oprez.

"Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je u petak tablicu s navodnim brojem ubijenih stranih "plaćenika" koji se bore za Ukrajinu protiv ruskih napadača.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se od početka invazije za Ukrajinu borilo 6956 "plaćenika", od kojih je njih 1956 ubijeno, a 1779 je napustilo zemlju.

Najviše ih je, prema ruskim izvorima, iz Poljske, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva. Četvrti su po brojnosti navodno Hrvati, a Moskva tvrdi da ih je 74 od ukupno 204 ubijeno.

Tvrdi i da je 51 Hrvat napustio Ukrajinu pa se trenutno na ukrajinskoj strani bori 79 Hrvata.

U broj navodnih plaćenika ministarstvo obrane Rusije uključilo je i osobe koje obučavaju ukrajinske vojnike i pomažu u popravcima zapadnog oružja poslanog za pomoć Ukrajini.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da je u Ukrajinu od 24. veljače, dakle od početka ruske invazije, stiglo 204 hrvatskih državljana. Od toga ih je, tvrdi rusko Ministarstvo obrane, 74 ubijeno, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.