ASADU DANI ODBROJANI?

Vojne snage se grupiraju kod Cipra, intervencija sve izvjesnija

Bionic
Reading

Ratni avioni i vojni transporteri već su se počeli grupirati u britanskoj vojnoj bazi na Cipru, što je posljednji znak da je vojna intervencija u Siriji moguća. Russia Today javlja, prenoseći pisanje britanskog lista Guardian, da su dva pilota komercijalnih letjelica primijetila iz svojih zrakoplova, tijekom leta iznad Cipra, transportne avione C-130, kao i male formacije najvjerojatnije borbenih aviona Europe. Avione su zabilježili i radari

Britanska zračna baza na Cipru je udaljena manje od 100 milja od Sirije, što je čini mogućim centrom iz kojeg bi se koordinirali napadi na Siriju. I stanovnici koji žive blizu te baze potvrdili su Guardianu da je u posljednjih 48 sati u bazi zabilježena znatno veća aktivnost od uobičajene. U međuvremenu, najviši vojni dužnosnici zapadnih i bliskoistočnih zemalja sreli su se u Amanu kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Navodi se i da je u petak američka mornarica poslala na Mediteran još četiri ratna broda - nosača raketa dugog dometa.

I britanska vojska polako se primiče Siriji, budući da su četiri ratna broda, nosač helikoptera i još nekoliko brodova smjestili blizu Albanije. Slično je učinila i Francuska, koja je treći ključni faktor u pokretanju vojne intervencije u Siriji, koja je svoje vojne zrakoplove stacionirala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi B92. Podsjetimo, diplomatska retorika u vezi sa Sirijom znatno se pooštrila nakon navoda sirijskih pobunjenika da je režim predsjednika Bašara al-Asada prošlog tjedna upotrijebio kemijsko oružje od kojeg je stradalo, kako se tvrdi, preko tisuću ljudi, među kojima je bilo i dosta djece.

Iako je Asadov režim odmah odbacio takve tvrdnje, Zapad se nije tako lako dao obmanuti, pogotovo kada je iz snajpera pucano na tim stručnjaka UN-a, koji je nakon višednevnog zadržavanja u hotelu u Damasku krenuo istražiti navode o upotrebi kemijskog oružja. Službeni Damask je za taj napad optužio pobunjenike, ali je među zapadnim silama sve više zahtjeva da se pokrene akcija u Siriji. Nekoliko svjetskih dužnosnika jučer je kazalo da su njihove zemlje spremne na akciju u Siriji i bez jednoglasne suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

Posljednji je reagirao državni tajnik SAD-a John Kerry koji je izjavio da je nesporno da je u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje i optužio njenog predsjednika Bašara al-Asada da je uništavao dokaze. Inače, američki predsjednik je još ranije izjavio da će crvena linija za reakciju SAD-a u vezi sa Sirijom biti upravo upotreba kemijskog oružja.