KOD BATINE

Vodostaj Dunava preko 650 centimetara

Bionic
Reading

Dunav iz sat u sat raste i Hrvatskoj. Jutros u 10 sati vodostaj kod Batine prešao je 650 centimetara što je bilo zeleno svjetlo da se proglase izvanredne mjere obrane od poplava. Vrh vodenoga vala u Hrvatskoj se očekuje u petak. Prema procjeni Hrvatskih voda trebao bi dosegnuti 780 centimetara, što će biti drugi najviši vodeni val koji je pogodio Hrvatsku. Najveći vodostaj zabilježen je 1965. godine, kada je iznosio 795 centimetara

Tako su ostvarena jučerašnja očekivanja da će Dunav kod Batine u nedjelju premašiti razinu od 650 centimetara, kada se uspostavljaju izvanredne mjere obrane od poplava, koje bi mogle trajati oko dva tjedna, a vrhunac vodenog vala u Hrvatskoj očekuje se idući petak, javlja Dnevnik.hr.

Vrh vodenog vala sada je u Mađarskoj. U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa se vrh vodenog vala u Batini očekuje u petak. Nađ je dodao je kako se, po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara, što će tražiti veliku predostrožnost svih nadležnih službi.

No, ima procjena da bi vodeni val mogao doseći, pa i prijeći, 800 centimetara, što je više nego za velikih poplava 2006. godine.

Sto vojnika pomaže na ugroženim područjima u Vukovaru

Sto pripadnika Oružanih snaga RH upućeno je na područje ugroženom poplavama u Grad Vukovar.

Iz Ministarstva obrane su priopćili kako su temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Vukovar upućeni pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade koji će pružiti pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u preventivnoj pripremi za nadolazeći vodeni val rijeke Dunav, izgradnjom obrambenih nasipa u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sto pripadnika Oružanih snaga RH već se nalazi u Nemetinu kod Osijeka.

Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kažu iz Ministarstva obrane.

'U Vukovaru kao i na svim lokacijama duž cijelog toka Dunava obavljaju se pripreme za prihvat ovog vodenog vala u smislu osiguravanja dovoljne količine materijala i sredstava za intervencije kada i ako se budu pojavljivale potrebe za njima', rekao je Ivica Nađ voditelj osječkog Centra obrane od poplava. Na raspolaganju je oko 350 tisuća vreća s pijeskom, dio ih je, kaže, već napunjen.

'Naši obrambeni nasipi su dovoljno viši od očekivane razine vodostaja u danu kulminacije, međutim trajanje vodostaja u porastu i opadanju trajat će nekakvih 15-ak dana. U tom vremenu naša pozornost će biti usmjerena na očuvanje stabilnosti nasipa kako ne bi došlo do neželjenih proboja, što bi moglo u konačnici, u najgorem slučaju dovesti do pucanja nasipa i poplava', istaknuo je Nađ.