POLITIČKI RAT OKO LADIĆEVA RESORTA

Vodi li golf Ližnjan u bankrot ili u blagostanje

31.10.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Bivši načelnik Općine Ližnjan Srećko Ševerlica odlučio je reagirati na napade nove općinske vlasti jer, kaže, štete ugledu Općine, ali i njegovom. Naime, IDS-ovog načelnika, koji je gurao projekt golfa na Marleri, sadašnja općinska vlast iz redova SDP-a proziva za štetne ugovore

Naime, donačelnik Općine Paolo Demarin prozvao je u lokalnom mediju Ševerlicu za ugovor koji je navodno sklopljen s Marlera Golf LD-om čiji je suinvestitor bivši vratar Dražen Ladić, ustvrdivši da bi Općina 'doslovno mogla bankrotirati' ako ispoštuje sve što je Ševerlica potpisao u ugovorima s tom tvrtkom.

'Po našim saznanjima, Društvo Marlera Golf uplatilo je Općini 13,5 milijuna kuna za komunalni doprinos, s time da se Općina obvezala sva uplaćena sredstva iskoristiti isključivo za potrebe golf resorta, što je presedan jer se dobro zna da se komunalni doprinos uvijek koristi za komunalne i infrastrukturne radove', kazao je nedavno Glasu Istre Demarin.

Srećko Ševerlica na konferenciji za novinare sve je demantirao, ustvrdivši kako se radi o neistinama, 's ciljem da se prikrije nesnalaženje i nesposobnost sadašnje općinske vlasti'.

'2003. godine preuzeo sam Općinu Ližnjan od istog tog SDP-a i tada je realizacija proračuna iznosila 3,6 milijuna kuna. Naredne godine, uloženim angažmanom i radom, digao sam taj proračun za sto posto, na 7,2 milijuna kuna. Svake godine se proračun povećavao, a 2012. godine, krizi unatoč, realizacija proračuna Općine Ližnjan je bila preko 21 milijun kuna', kazao je Ševerlica, dodajući da je ujedno Općina Ližnjan uredno podmirivala sve svoje obveze prema komunalnim poduzećima, svim udrugama i dobavljačima.

'Općina Ližnjan danas nije pred bankrotom zbog ugovora s Marlera Golf LD-om jer spomenuti ugovor nikad nije konzumiran. Općina ne može bankrotirati ako zna pravilno raditi', kazao je novinarima Ševerlica, naglasivši kako ugovor nikoga ne obvezuje jer ga tvrtka Marlera Golf LD nikad nije potpisala.

'Nacrt ugovora jednoglasno je prihvatilo tadašnje Poglavarstvo u listopadu 2008. godine, na čijoj je sjednici bio nazočan i sadašnji donačelnik Paolo Demarin, koji me danas za taj isti ugovor proziva, a što je očito zaboravio. Zaboravio je i da je na ugovoru radio i tadašnji pročelnik koji je i danas djelatnik u Općini. Današnja općinska vlast ugovor može poništiti jer postoji takva klauzula. Ugovor nikoga ne obvezuje i danas stoji nepotpisan od strane Marlera Golf LD-a', istaknuo je Ševerlica.

Bivši načelnik napominje i kako je na dan 10. lipnja 2013. godine stanje na žiro računu Općine iznosilo 261.515,50 kuna te su oročena sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna. Međutim, tvrdi, nije riječ o novcu koji bi tvrtka Marlera Golf uplatila Općini, već o novcu koji su mještani uplaćivali za komunalni doprinos, a Općina je ta i razna druga neutrošena sredstva oročavala.

'Mi smo dugo donosili Prostorni plan, no ljudi koji su namjeravali graditi uplaćivali su nam komunalni doprinos. Prostorni plan je donesen tek prije izbora i tih neutrošenih sredstava je bilo na računu, no sad ih muči realizacija jer ljudima trebaju izgraditi infrastrukturu', kaže Ševerlica.

Pojašnjava da je Općina uvijek imala 20 tisuća kuna za tekuće potrebe, te da se taj novac oročavao na kratke rokove umjesto da stoji tek tako na žiro računu pa se s vremenom nakupila lijepa svota.

'Na kamatama smo u šest mjeseci uprihodovali nešto više od 260 tisuća kuna. Uvijek smo oročavali na kratke rokove, po par mjeseci, tako da se u slučaju potrebe mogao podići. To je bio slobodan novac i da je stajao na žiro računu, ne bi ga općina uprihodovala', kaže Ševerlica, dodajući da je novoj općinskoj vlasti nakon njegova odlaska ostao na raspolaganju oko 270 tisuća kuna i svih tih 20 milijuna kuna.

'Cijela dužina pristupnog puta do golf igrališta, koje je u ono vrijeme bilo jako aktualno, stajala bi po troškovniku Urbisa nešto preko 11 milijuna kuna, no da su potpisali taj ugovor Marlera Golf LD bi sami i financirali njegovu izgradnju', kazao je Ševerlica, dodajući da ima i dokument koji to potvrđuje.

'Njihove optužbe nemaju argumente i svoju nesposobnost sada pokušavaju prebaciti na mene. Stojim iza toga da je Općina Ližnjan stabilna, odnosno barem je bila kad sam odlazio. Uložili smo puno truda i muka, da bi današnja SDP-ova vlast po svemu tome pljuvala. Neka krenu raditi, a ako ne znaju, neka odstupe', zaključio je bivši načelnik Srećko Ševerlica