KRVAVI IZGREDI U TAJLANDU

Vođa prosvjeda ustrijeljen u Bangkoku

26.01.2014 u 12:41

Bionic
Reading

Vođa protuvladinih prosvjeda koji već tjedan dana traju u Tajlandu ustrijeljen je u nedjelju u Bangkoku dok je govorio okupljenom mnoštvu, priopćila je oporba

Centar Erawan potvrdio je da je u tom napadu jedna osoba ubijena iz vatrenog oružja, ne navodeći njezin identitet, a devet osoba je ranjeno.

Ovaj novi krvavi izgred događa se u času kada su prosvjednici u nedjelju poprilično omeli rano glasovanje uoči prijevremenih parlamentarnih izbora raspisanih za tjedan dana, zbog čega su se deseci birališta morali zatvoriti.

Od ukupno 66 milijuna stanovnika Tajlanda, oko 49 milijuna ima pravo glasovati, a oko 2,16 milijuna birača prijavilo se za rano glasovanje.

Najnovijim incidentima broj mrtvih od početka političke krize koncem 2013. popeo se na deset.

Žrtva je Suthin Tharathin, vođa Dhamma Armyja, radikalne skupine unutar protuvladinog pokreta koji predvodi Suthep Thaugsuban.

'Metkom je pogođen u glavu dok je govorio stojeći na dostavnom vozilu', rekao je Akanat Promphan, glasnogovornik prosvjednika.

Dhamma Army, radikalna monarhistička budistička skupina besplatno dijeli hranu prosvjednicima otkako su prije tri mjeseca počeli ulični prosvjedi.

Oporba bojkotira ove izbore na koje se gleda kao na rješenje za izlazak iz krize, nakon višetjednih, gotovo svakodnevnih prosvjeda u Bangkoku u kojima je promet u nekim četvrtima bio potpuno paraliziran.

Prosvjedi su upereni protiv premijerke Yingluck Shinawatre i njezina brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je 2006. srušen državnim udarom i od tada je u progonstvu kako bi umakao sudskom progonu zbog malverzacija. Oporba ga optužuje da i dalje vlada zemljom iz sjene.