STANJE NEPROMIJENJENO

Voda polako opada, ali se sa strepnjom čeka nova kiša

22.05.2014 u 21:50

  • +12

Gunja sedmi dan pod vodom

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Bionic
Reading

Na području poplavljenih sela u županjskoj Posavini - Gunji, Rajevom Selu i Strošincima stanje je i dalje nepromijenjeno, iako se primijeti da je razina vode nešto malo opala, izjavio je večeras zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc

Na konferenciji za novinare OKC-a Državne uprave za zaštitu i spašavanje Repinc je podsjetio kako je voda djelomično prodrla i do Posavskih Podgajaca, Đurića i Soljana u kojima vojska radi na obrambenim nasipima prema Strošincima.

Djelatnici Hrvatskih voda, koji su tijekom dana obišli vodom ugrožena područja općine Vrbanja, zabilježili su stagnaciju, a na nekim lokacijama i pad razine vode, dok u Spačvanskom bazenu razina vode raste.
Repinc je također naveo kako je tijekom dana s poplavljenih područja spašeno stotinjak grla žive te uklonjeno oko tonu uginule stoke.


Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić upozorio je kako visoke temperature zraka, kakve su ovih dana u Slavoniji, mogu negativno utjecati na povećanje ranjivosti osjetljivih kategorija stanovništva, a među koje se svakako ubrajaju mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini.

Najavio je i kako će u noći s petka na subotu doći do pogoršanja vremenskih prilika praćenog novim oborinama. U županjskoj Posavini moglo bi pasti između 20 i 40 litara kiše po četvornom metru, lokalno, što međutim ne bi trebalo značajnije utjecati na povećanje vodostaja rijeke Save.