SUD: KRIV JE ZA KRAĐU!

Vođa oporbe protiv Putina osuđen na pet godina zatvora

18.07.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Jedan od predvodnika ulične opozicije režima Vladimira Putina, Aleksej Navaljnij, jutros je proglašen krivim zbog krađe imovine tvrtke Kirovles u 2009. godini. Osuđen je na pet godina zatvora

Mnogi u Rusiji uvjereni su da je riječ o politički montiranom procesu protiv oporbenjaka koji se istaknuo aktivističkom borbom protiv korupcije i smislio popularnu kovanicu protiv vladajuće Jedinstvene Rusije: 'stranka lopova i lopuža'. Navaljnij se nedavno registrirao i kao kandidat na izborima za gradonačelnika Moskve koji se imaju održati predstojeće jeseni. 

'U redu. Ne dosađujte se kad me nema. I glavno - nemojte besposličariti, jer žaba se iz naftovodne cijevi neće sama maknuti', poručio je Navaljnij preko twittera neposredno nakon izricanja preude.

Prema odluci suda u gradu Kirovu (zapadno od Urala), Navaljnij i njegov partner Pjotr Oficerov organizirali su prije četiri godine krađu deset tisuća kubičnih metara drvnog materijala kompanije Kirovles, u protuvrijednosti od gotovo tri milijuna kuna. Sudski proces je pokrenut nedavno,  iznenada, i to nakon što je Navaljnij postao jedno od najistaknutijih lica u masovnim prosvjedima protiv Vladimira Putina i partije Jedinstvena Rusija na trgu Bolotnaja te drugim lokacijama po Moskvi u zadnjih godinu i pol.

Oficerov je osuđen na četiri godine zatvora. Uz to, obojica  moraju platiti novčanu kaznu u iznosu od pola milijuna rubalja (oko 11.8 tisuća eura) svaki.

Prije angažmana na prosvjedima, Navaljnij se istaknuo kao aktivist koji je putem interneta počeo prikupljati primjere korupcije državnih organa po Rusiji i organizirati građanski pritisak. Dio liberalnih prosvjednika odbio je od sebe agresivnim nastupima i nacionalističkom prošlošću.