NAPRIJED, SIRIJSKI LAVOVI

Vođa Al Kaide podupire pobunu u Siriji

12.02.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri pružio je potporu pobunjenicima u Siriji u videoporuci koju su objavili islamistički forumi, javio je u nedjelju američki centar za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE, a prenijele su svjetske agencije

U videosnimci pod nazivom Naprijed, sirijski lavovi Ajman al Zavahiri optužuje sirijski režim za zločine nad njegovim građanima i hvali one koji su se pobunili protiv vlade, javlja France Presse.

U toj snimci koja je objavljena u subotu, a traje više od osam minuta, Zavahiri, stojeći pred zelenim zastorom, poziva Sirijce da ne vjeruju zapadnim i arapskim vladama koje, tvrdi, žele uvesti režim ponikao na Zapadu.

'Nemojte biti ovisni o Zapadu i o Turskoj, koji su desetljećima sklapali poslove i ugovore te imali koristi od tih režima, a počeli su ga napuštati kada su vidjeli da je uzdrman', rekao je vođa Al Kaide. 'Budite ovisni samo o Alahu i uzdajte se u svoje žrtve, otpor i odlučnost.'

Od muslimana u Turskoj, Jordanu i Libanonu zatražio je da podupru pobunu i sruše ondašnje režime koje naziva protuislamskim.

Sirijske pobunjenike pozvao je da uspostave 'državu koja će braniti muslimanske zemlje, osloboditi Golan i nastaviti džihad sve dok se pobjednička zastava ne zavijori ponad uzurpiranih jeruzalemskih brežuljaka'.

Ajman al Zavahiri naslijedio je Osamu bin Ladena na vodećem položaju u Al Kaidi nakon što su u svibnju 2001. američke vojne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu.

Novine u sastavu američkog medijskog koncerna McClatchy pišu, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je irački ogranak Al Kaide najvjerojatnije odgovoran za napade autobombom u kojima je u petak u Alepu, u Siriji, ubijeno 28 ljudi, a više od 200 je ranjeno.

Ti dnevnici ističu da bi napadi mogli potkrijepiti optužbe predsjednika Asada o umiješanosti Al Kaide u pobunu protiv njegova režima.

Sirijske sigurnosne snage pojačale su u subotu ofenzivu na središte pobune, Homs, a jedan je general ubijen u Damasku. Sukobi ne pokazuju znakove popuštanja, već se naprotiv šire na Libanon.

U subotu je diljem Sirije poginula 31 osoba, većinom civili, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U granatiranju Homsa u subotu poginulo je 10, a ranjeno je više desetaka civila, od kojih devet u pobunjeničkom uporištu Baba Amru, javlja agencija France Presse.

Asadove snage već tjedan dana žestoko napadaju Homs, gdje je od 4. veljače život izgubilo petstotinjak ljudi.

Sirijske sigurnosne snage ušle su i u Zabadani, drugo središte otpora, blizu Damaska, gdje je poginulo troje civila.

Od početka narodne pobune u Siriji u ožujku 2011. u nasilju je poginulo više od 6.000 ljudi, po podacima UN-a.

Izaslanici zemalja Arapske lige sastaju se u nedjelju u Kairu da bi razgovarali o sirijskoj krizi.