sjednica sabora

Vlast zadovoljna korištenjem europskih fondova, oporba sumnjičava

21.04.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac izrazio je u srijedu zadovoljstvo korištenjem europskih strukturnih i investicijskih fondova, no da smo na dobrom putu nije uspio uvjeriti saborsku oporbu.

Ostvareni brojčani pokazatelji jamac su da smo na dobrom putu i da je realno očekivati da će Hrvatska u potpunosti iskoristiti sva dodijeljena sredstva iz tih fondova, kazao je, podnoseći Saboru četiri polugodišnja izvješća o korištenju EU fondova u prošloj i pretprošloj godini.

Naglasio je kako je nastavljen „značajan rast“ i ugovaranja projekata i plaćanja prema krajnjim korisnicima, kao i ovjeravanje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Zbrojimo li sva četiri izvješća, ugovorili smo projekata u vrijednosti većoj od pet milijardi eura, što predstavlja 45 posto do tada ugovorenih sredstava, plaćeno je 3,02 milijardi eura, što je preko 60 posto do tada plaćanih sredstava, a ovjereno preko dvije milijarde eura, naveo je Žunac.

Izvijestio je i o nepravilnostima u 2019. i 2020. Europskom uredu za borbu protiv prevara prijavljen je 141 novi slučaj, 43 iz okvira Fonda za regionalni razvoj, 24 iz Kohezijskog, šest iz Europskog socijalnog fonda, 57 slučajeva iz okvira Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i 11 iz okvira Fonda za pomorstvo i ribarstvo, naveo je.

Oporba: Iskorištenost sredstava iz EU fondova jedva 50 posto

Saborska oporba međutim ne dijeli optimizam vladinog predstavnika i nije zadovoljna navodeći kako podaci pokazuju da se iskorištenost sredstava iz EU fondova jedva 50 posto, te da smo na začelju među članicama EU po povlačenju sredstava.

U konačnici se broji ono što je isplaćeno od ugovorenog i koliko je stvarno sredstava došlo u Hrvatsku, kazao je Branko Grčić (SDP). " Biti ću zadovoljan ako u dvije i pol godine uspijemo iskoristiti 90 posto ugovorenog, no sada je perspektiva takva da to ne izgleda realno”, kazao je Grčić.

„Kako je moguće da su izdvajanja iz EU fondova za poljoprivredu sve veća, a poljoprivredna proizvodnja sve manja", upitala je Dalija Orešković (Centar).

„Na dnu smo u EU po povlačenju sredstava”, tvrdi i Miro Bulj (Most), no državni tajnik Žunac to odbacuje.

„Nismo ni zadnji ni predzadnji niti blizu toga, u posljednje dvije godine Hrvatska se značajno pomaknula na ljestvici i sad je u zlatnoj sredini”, istaknuo je Žunac.

Nije samo pitanje povlačenja sredstava, stvar je i u tome da građani ne vide sve te silne novce koji se prelijevaju, kazao je Bojan Glavašević (Klub zeleno lijevog bloka).

„Duboko ispod floskula i hrpe gluposti u izvješćima zakopane su preporuke koje govore o tome kakav je sustav, da nema dovoljno kompetentnih ljudi, koordinacije između tijela i dovoljno uključivanja onih kojih se fondovi tiču, da su procedure komplicirane i da ne postoji veza financiranja i ciljeva koji se žele postići”, rekao je.

Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je na nepravilnosti kod povlačenja EU sredstava pri čemu se penali plaćaju iz državnog proračuna, a Ružica Vukovac (DP) na nejednaku regionalnu zastupljenost ulaganja iz EU fondova, odnosno ulaganja većinom u najbogatije krajeve.

Na kritike oporbe Marko Pavić (HDZ) uzvraća da  smo uspješni po povlačenju EU fondova i uspješni u Bruxellesu.

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju zapošljavanje, osiguravaju bolje zdravstvo, prometno povezuju Hrvatsku, podupiru poduzetništvo, razvijaju znanost, osiguravaju socijalnu integraciju, nabrojao je.

Oporba je prigovorila i zbog kašnjenja izvještaja o korištenju EU fondova u Saboru.