nastavak sjednice

Sabor: Ovaj tjedan o izvješćima, oporba u srijedu o Berošu

20.04.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Radni tjedan, u kojemu ga čeka nekoliko izvješća, Hrvatski sabor u srijedu će otvoriti raspravom o zakonskom prijedlogu da se regulira zanimanje dentalnog higijeničara, a saborska opozicija razgovarat će o inicijativi za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Sabor će, naime, raspravljati o izmjenama Zakona o dentalnoj medicini čiji je cilj regulirati spomenuto zanimanje, a dentalnim higijeničarima omogućiti pristup tržištu rada.

Time će se, tumači Vlada kao predlagatelj, doprinijeti zaštiti oralnog zdravlja i povećanju kvalitete zdravstvenih usluga.

U opisu poslova dentalnog higijeničara bili bi priprema pacijenata za pregled, upoznavanje s preventivom oralnog zdravlja, izbjeljivanje zubi i ostali pomoćni poslovi prema uputama doktora dentalne medicine.

Od 2016. upisane su prve generacije dentalnih higijeničara, tri su završile školovanje pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a jedna pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, no uvjeti za njihov rad nisu uređeni niti jednim propisom.

Od pristupanja iz EU uplaćeno 50 milijardi kuna

Sabor će nakon toga raspraviti četiri izvješća o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i predpristupnih programa pomoći EU u prošloj i pretprošloj godini.

Prema podacima Ministarstva financija, Hrvatska je od pristupanja Uniji do 30. lipnja 2020. uplatila u europski proračun oko 24 milijarde kuna, dok joj je iz njega uplaćeno 6,6 milijardi eura, odnosno oko 50 milijardi kuna.

U okviru fondova i programa obuhvaćenih Izvješćem u državni je proračun od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. uplaćena milijarda eura, odnosno 7,6 milijardi kuna.

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti Polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2020. te Izvješće o stanju u prostoru od 2013. do 2019.

To Izvješće sadrži i analizu sustava naselja koja pokazuje da u Hrvatskoj odumiru naselja u pograničnim i brdsko-planinskim područjima, a koncentriraju se u središnjoj Hrvatskoj sa Zagrebom.

Prije deset godina, Hrvatska je imala 149 naselja bez stanovnika.

Oporba o Beroševu opozivu

Saborska opozicija sastaje se u srijedu ujutro kako bi razgovarala o mogućem pokretanju opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša.

Inicijativa za to dolazi iz SDP-a, koji i sam može prikupiti potreban broj potpisa za zahtjev za opoziv, najmanje 31, ali će se o tome konzultirati s ostatkom opozicije.

Razlozi za Berošev opoziv su više nego jasni - bolnice su ostale bez lijekova, pa da se ništa drugo nije dogodilo, to bi u svakoj drugoj zemlji značilo da se traži opoziv ministra zdravstva, rekao je u ponedjeljak predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Ministar Beroš na to odgovara da se radi o predizbornoj kampanji, a da je pravo pitanje koliko oporba spremna podržati promjene u zdravstvu.

Premijer Andrej Plenković uzvraća pak da će parlamentarna većina braniti Beroša ako oporba pokrene inicijativu za njegov opoziv.