ŽRTVOVANA GENERACIJA

'Vlast je već priznala da matura ne valja!'

06.04.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Predsjednik sindikata zaposlenih u školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako su prosvjetne vlasti već priznale da državna matura sljedeće godine treba na remont te još jednom naglasio da je ova generacija maturanata žrtvovana

'Državna matura je višestruko manjkav projekt, nedovoljno osmišljen, a o problemima se govori još od rujna, ali oni se samo gomilaju', rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Stipić
je prosvjetnim vlastima odnosno ministru školstva Radovanu Fuchsu uputio tri zahtjeva s obzirom na posljedice državne mature na prvoj, prema Stipiću, žrtvovanoj generaciji maturanata.

'Ministre, ispričajte se!

Stipić od ministra zahtijeva da od svih škola preko agencija zatraži podatke o tome kolik je stvarni opseg problema koje je donijela državna matura koja se provodi usred nastavne godine, kakav je njezin utjecaj na ocjene i koji su stvarni izostanci učenika, kako bi se sljedeće godine takve posljedice suzbile.

Drugo, Stipić smatra da se državna matura ne bi smjela provoditi tijekom nastavne godine, nego da bi učenici trebali 'normalno završiti nastavu i onda ići na maturu'.

Konačno, sindikat Preporod traži da se ministar ispriča nastavnicima i učenicima jer 'ni jednima ni drugima nije lako i nitko od njih nije u ovoj situaciji svojom krivnjom'.

'Nastao je samo kaos i nered!'

'Državna matura donijela je više problema nego rješenja i pet tjedana prije kraja školske godine vidi se da se nije smjelo paralelno voditi nastavu i maturu. Nastao je samo kaos i nered! Nema zbornice u kojoj se o tome ne govori. Nisu izgubljeni sati, nego nastavni dani, i kako to sada nadoknaditi?', pita se Stipić i objašnjava da nije kriv ministar Fuchs nego bivši ministar Dragan Primorac koji mu je proslijedio vrući krumpir.

'S četvrtim razredima nećemo nastavne programe realizirati do kraja. To se dosad nikada nije dogodilo i nije se smjelo dogoditi. Zato se sada u školama doskače papirnatoj realizaciji kada ravnatelji kažu da se pišu sati kao da su se održali. To graniči s pedagoškim zločinom', upozorio je Stipić i naveo primjer kada cijeli jedan razred nije došao na nastavu jer su se učenici pripremali za pisanje eseja na državnoj maturi.

'Kako postupiti kada vam nitko ne dođe na nastavu? Dati im neopravdane? Učenici znaju zloupotrebljavati situaciju, ali krivnja je na prosvjetnoj vlasti!'

Vlasti priznaju probleme, ali ih nije briga?

Stipić tako kaže da su prosvjetne vlasti čak i prepoznale probleme i najavile ozbiljan remont državne mature za sljedeću godinu: 'Već su priznali da matura ne valja i da idu u generalku. Proizvođač automobila kada proda lošu seriju automobila povuče proizvod s tržišta, ali oni to ne mogu napraviti.'

Zaključak nije nimalo bezazlen jer se odnosi na 30-ak tisuća mladih ljudi, za Ministarstvo i politiku očito pokusnih kunića, koji će u kreiranju svoje budućnosti imati trostruko teži posao od prijašnjih generacija, a i budućih - ako se napokon pravilno remontira matura. Ili, kako Stipić kaže: 'Učenici su izvrgnuti torturi, ovo im sigurno nije donijelo ništa dobro.'

'Ova generacija je, nažalost, žrtvovana u nedovoljno osmišljenom projektu koji je opterećen politikom. Političari, naime, ne žele priznati propuste i provest će ovaj program koliko košta da košta', zaključio je Stipić.