ZAKLADA BERTELSMANN

Vlasnik RTL-a napao Hrvatsku zbog opasne neslobode medija!

22.03.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Sloboda medija i sudjelovanje građana u donošenju političkih odluka sve su manji, posebice u zemljama istočne Europe, pa tako i u Hrvatskoj, navodi se u studiji njemačke Zaklade Bertelsmann, objavljenoj u četvrtak

'U mnogim zemljama istočne i jugoistočne Europe vlasti se pojačano miješaju u program javnih medija', stoji u studiji pod nazivom 'Bertelsmannov transformacijski indeks' (BTI) u kojoj se analizira stanje vezano uz slobodu medija i razvoj demokracije u svijetu. Iz studije proistječe da se stanje s tim u vezi naročito pogoršava u zemljama istočne i jugoistočne Europe te u zemljama Latinske Amerike.

Zaklada Bertelsmann

Tvrtka Bertelsmann većinski je vlasnik RTL-a u Hrvatskoj, a u većinskom je vlasništvu njemačkog Bertelsmann Foundationa (77,4 posto). Zakladu Bertelsmann (BF) osnovala je obitelj Mohn koja u tvrtki Bertelsmann danas ima preostalih 22,6 posto vlasništva.

'U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Hrvatskoj neovisni novinari izloženi su prijetnjama i difamiranju. 'Kupljeno' novinarstvo kojim si političari i interesne skupine osiguravaju pozitivno medijsko izvještavanje dodatno potkopava raznolikost medijskog krajolika', stoji u studiji. Zbog takvog stanja prosječni indeks slobode medija u zemljama istočne i jugoistočne Europe pao je sa 9,27 bodova 2006. godine na sadašnjih 7,82 boda.

Posebno je kritično u Makedoniji, gdje, kako se navodi, stranke na vlasti čine velik pritisak na nevladine organizacije. Od zemalja u regiji BTI ističe napredak što se tiče stanja demokracije jedino u Srbiji.

Studija posebice kritizira stanje u Mađarskoj, ponajprije zbog zakona o medijima donesenog početkom prošle godine.

Među najvažnijim razlozima pada povjerenja u demokratske procese i s tim povezanoga negativnog razvoja stručnjaci Bertelsmannove zaklade ističu nezadovoljstvo građana 'socijalno-gospodarskim kapacitetima demokratskih sustava'. U istočnoeuropskim zemljama doživljaj demokracije pomućen je osjećajem nepravde zbog velikih gospodarskih rizika u usporedbi sa zapadnom Europom.

BTI istodobno zaključuje da bi pad povjerenja mogao drastično utjecati na demokratsku budućnost te regije.

'Pad povjerenja u sustav u mnogim slučajevima rezultira golemim rastom popularnosti populističkih pokreta', zaključuje se u studiji.