KOLAPS

Vlakovi stali jer je HŽ otpustio ljude koji su čistili skretnice

vlak u snijegu

vlak u snijegu

Izvor: Pixsell / Autor: Dragutin Santosi/HaloPix/PIXSELL

Na svim relacijama željeznički promet se odvija s poteškoćama. Obavijest je to koja jutros stoji na stranicama i tek se malo razlikuje od one koja je bila posljednja dva dana a koja je govorila o tome kako vlakovi na svim linijama kasne

Razlozi kašnjenja brzih i IC vlakova je u tome što na svim lokacijama na kojima ne voze lokalni putnički vlakovi preuzimaju njihovu ulogu, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta, piše Novi list

Količina snijega koja je proteklih dana napadala, prema tvrdnjama željezničara, ne bi trebala biti problem vlakovima, a činjenica da se značajan broj putničkih linija otkazuje posljedica je neorganizacije. Pritom se kao najveći problem ističu skretnice, koje je nemoguće prebacivati kada se 'napune' snijegom.

U njihovom čišćenju ne pomažu 'krstarice', odnosno lokomotive s ralicom, već ih je potrebno čistiti ručno. A radne snage za taj posao nema, jer je većina otpuštena. Naime, upravo su skretničari, čistači skretnica uz manevriste, tranzitere i telegrafiste predstavljali većinu viška radne snage na HŽ Infrastrukturi.

Otpuštanje tih radnika sada ne bi bilo problematično da je domaća infrastruktura na puno višoj razini, pa da se primjerice uložilo u grijanje skretnica (koje je, ako i postoji, loše) što bi u konačnici omogućilo njihovo neometano 'prebacivanje'.

Iako se može činiti da je problem skretnica banalan, nije tako. Većina pruga u Hrvatskoj jednokolosiječna je, što znači da skretnice moraju biti čiste kako bi se osigurao neometan prolaz vlakova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!