'NAJVEĆA POBJEDA MOSTA'

Orepić: Dogovaraju Bandićeva zamjenika kao ministra pravosuđa!

05.05.2017 u 18:39

Bionic
Reading

Mostovac Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova, ocijenio je u petak poslijepodne, nakon što je HDZ-ov Gordan Jandroković izabran za predsjednika Hrvatskog sabora, da su aktualni politički trenutak i političko razotkrivanje - najveća pobjeda Mosta. 'Ovaj trenutak preokrenuo je Republiku Hrvatsku prema jednoj normalnoj demokratskoj državi, to ćete vidjeti na svim idućim izborima', kazao je Orepić, gostujući na N1 televiziji. Ujedno, otkrio je da se priča kako će novi ministar pravosuđa biti nezavisni zastupnik Željko Lacković koji je podržao HDZ

'Pozivam građane da izađu na izbore i izaberu bolju Hrvatsku. Razotkrili smo narodu, koji tradicionalno vjeruje u HDZ, ljude iz tog sustava, koji su 'prisvojili' domoljublje, ne uvažavajući da i u SDP-u, Mostu, Živom zidu i drugim strankama ima domoljuba – u oporbi ih ima više nego u HDZ-u. Ta jedna velika istina', rekao je Vlaho Orepić za N1.

Istaknuo je da je jedna od najvećih iluzija koje je Most razbio to da je premijer Andrej Plenković demokrat.

'Osobno, želim mu svako dobro, kao i svakom drugome, ali bitno je znati da on postupa nedemokratski, a ima europske političke ambicije. Danas je svima jasno da je nelegalno smijeniti ministre onako kako je on to učinio i postaviti državne tajnike koji za to nemaju ovlaštenje od Sabora', ustvrdio je Orepić.

Prema njegovim informacijama, novi ministar pravosuđa mogao bi biti nezavisni zastupnik Željko Lacković, jedan od onih koji su preko noći promijenili mišljenje i podržali HDZ. 'Tako sam čuo, da je to posljedica dogovora', kazao je Orepić. Podsjetimo, Lackovićev saborski mandat, koji obnaša kao zamjenik Milana Bandića, počeo je teći od 14. listopada 2016. Za ostala ministarstva Orepić nema nikakvih naznaka; kaže da državni tajnik u MUP-u Robert Kopal postupa 'iznimno korektno', ali je to jednostavno - protuzakonito. 

Orepić se izjasnio i o tzv. 'svjetonazoru Mosta', rekavši da tako nešto ne postoji, jer Most ima politički smjer, ali nema svjetonazorski imperativ, iako im se to cijelo vrijeme pokušava staviti u usta. 'Kao pojedinci imamo svoje svjetonazore, a zajednički svjetonazor nemamo', uvjerava Orepić. 

Tvrdi i da je Most u mandatu premijera Tihomira Oreškovića urušio vrijednosni sustav stvoren nakon kriminalne privatizacije u Hrvatskoj i definiranja društvenih odnosa u kojima se tzv. elite bogate radeći sa državom i od države. U vladi premijera Plenkovića, Most je, kaže Orepić, 'potpuno razotkrio' taj sustav.

'Za smjenu ministra unutarnjih poslova nije bilo objektivnih razloga. Istražni postupak protiv Agrokora je u poodmakloj fazi i jedini razlog je urušavanje tog sustava je da bi se zaštitio taj kriminal', smatra Orepić, koji za svoje tvrdnje nema dokaze i napominje da to trebaju ustanoviti policija i DORH.