POLJOPRIVREDNA KOMORA

'Vladina odluka da ukine plaćanje doprinosa nije logična'

16.03.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Odluku Vlade o ukidanju obveznog plaćanja doprinosa Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, danas je komentirao i njen glasnogovornik Vladimir Novotny

'Takvom odlukom Vlade Hrvatska poljoprivredna komora, koja je legitiman predstavnik hrvatskih poljoprivrednika, bit će jedina komora u Hrvatskoj kojoj članstvo neće biti obavezno. Malo je apsurdno da poljoprivrednici moraju biti članovi Gospodarske ili Obrtničke komore, a da im je osnovna djelatnost poljoprivreda', kazao je Novotny.

Novotny se pita zašto je Vlada, uz sve probleme koje tište domaćeg poljoprivrednika, krenula baš u donošenje zakona koji se tiče Komore. Dodaje da se takva Vladina odluka može staviti i u kontekst seljačkih prosvjeda u proteklih nekoliko mjeseci.

'U toj smo situaciji stali na stanu poljoprivrednika, što je, na neki način, bila i naša zadaća. Koga će Poljoprivredna komora podržavati ako ne poljoprivrednike?' pita Novotny i dodaje da će ovim zakonom Komora ostati bez oko osam milijuna kuna sredstava godišnje.

Taj je novac, tvrdi, relativno mali te je služio za plaće šestoro zaposlenih, funkcioniranje skupštine i ostale poslove.

Kako bi unaprijedili hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, prošle su godine od Svjetske banke izvukli više od dva milijuna kuna i time organizirali susrete 500 domaćih poljoprivrednika sa seljacima Europske unije.

'Po meni, ova odluka Vlade ima dosta nelogičnosti i mi čak vjerujemo da još postoji mogućnost da taj prijedlog zakona ne prođe u Hrvatskom saboru', zaključio je Novotny.

Postoji oko 250 djelatnika Javne poljoprivredne savjetodavne službe koja je, pripojena prije nekoliko godina, djelovala u sklopu Hrvatske poljoprivredne komore. Kako će zakonski biti reguliran njihov status, za sada nije precizirano.