komunikacijska analiza

Između Hitlera i Staljina: Stručnjakinja analizira nervozni Putinov govor u kojem prijeti čistkom i najavljuje konačni obračun s oligarsima

17.03.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je održao krajnje oštar govor koji će mnogi proglasiti iznimno nervoznim: prvi put se javno obrušio na bogate oligarhe koji 'imaju vile u Miamiju i na Francuskoj rivijeri i ne mogu bez guščje jetre i gay prava', odnosno na 'višu klasu koja bi prodala mater da pripada Zapadu'. Požalio se na pokušaje podjele ruskog društva, ali i na 'petu kolonu' preko koje se navodno provocira građanski sukob u zemlji koju vodi

Pri kraju svog govora čak je apelirao na ruski narod koji će 'prepoznati šljam i izdajice, te ih ispljunuti', dok poprilično zlokobno zvuči i njegova najava 'čišćenja ruskog društva' koje bi navodno ojačalo zemlju, njenu solidarnost i koheziju.

'Zapad se kladi na petu kolonu, na nacionalne izdajice koje zarađuju ovdje ali žive ondje. Ne osuđujem one s vilama u Miamiju ili na Francuskoj rivijeri koji ne mogu bez guščje jetra, kamenica i gay prava. No oni se i u mentalnom smislu nalaze ondje, a ne s našim ljudima i ne s Rusijom. Misle da pripadaju višoj klasi i rasi, mater bi prodali za to, a ne znaju da samo služe kao potrošni materijal za nanijeti štetu našem narodu', rekao je Putin.

'Zapad se trudi i podijeliti naše društvo kroz spekulacije o ratnim gubicima i posljedicama sankcija, on provocira građanski sukob i koristi petu kolonu za ostvariti svoje ciljeve. Njihov jedini cilj je uništiti Rusiju. Ali naš narod zna odvojiti prave ljude od šljama i izdajica, a ove druge ispljunuti poput muhe koja im je slučajno upala u usta. Ovakvo čišćenje našeg društva će ojačati zemlju i njenu solidarnost, koheziju i spremnost odgovoriti svim izazovima', dodao je ruski predsjednik u dijelu obraćanja koje izaziva masovno zgražanje na društvenim mrežama.

  • +10
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLI

Za tportal ga je analizirala stručnjakinja za retoriku Mirela Španjol. Kako je po struci i germanistica, jedna tmurna paralela brzo joj je pala na pamet.

'Ovaj govor u nekim elementima zaista podsjeća na Hitlera - pogotovo dio u kojemu se obraća ruskom narodu i poziva ga da prepozna šljam i izdajice. Kao da je, poput Hitlera, čitao Gustave Le Bona i njegovu 'Psihologiju mase', kojom se ovaj također inspirirao: radi se o retorici masovnih govora u kojima je malo argumenata, a puno grandioznih riječi koje izazivaju emocije - 'čast', 'ponos', 'snaga', 'ljubav prema narodu' i slično. Te fraze političari ubacuju u svoje nastupe gotovo po algoritmu, kada dizati emocije i motivaciju', kaže Španjol.

'Da, ovo je njegov prvi potpuno otvoreni napad na oligarhe s kojima se, kao i s cijelim Zapadom, obračunava neobično ironičnim govorom: njemu navodno nije bitno da netko ima vilu u Miamiju ili u Francuskoj, ali s podsmijehom i cinizmom naglašava upravo tu činjenicu. Ruga im se, ali ih istovremeno i pretvara u neprijatelje jer su fascinirani zapadnom kulturom - pa posljedično i izdajice ruskog naroda. Morao se referirati na nešto, a izbjeći podatak da su poslovno uspješni - pa je problem jer su se odmetnuli od ruske duše. Postali su neprijatelji, ali Putin im se istovremeno i ruga', tumači ova stručnjakinja.

Ovo bi po svemu sudeći mogla biti najava gadnog obračuna s oligarsima, smatra Španjol, no predsjednik Rusije po njenom mišljenju šalje poruku i samim građanima, uglavnom siromašnima, kod kojih zapravo izaziva strah time što ih poziva da 'prepoznaju šljam i ispljunu ga'.

'Putin po svemu sudeći vrlo svjesno i promišljeno koristi riječ 'čistka', koja u ruskom društvu čak i na nesvjesnoj bazi izaziva asocijacije na Staljinovo doba. Poručuje im da ne dižu glavu protiv domovine koja, dakako, simbolizira sve najbolje - solidarnost, pamet, ljepotu, snagu i slično', kaže Mirela Španjol.

'Da, ovaj govor ruskog predsjednika čak i na paraverbalnoj razini emitira nervozu, u njegovom tonu se osjeti snažan grč. Ovo je govor koji ne dolazi iz Putinovog unutrašnjeg mira, dapače, najjači dojam koji ostavlja jest gubljenje tla pod nogama', zaključuje Španjol.

  • +4
Moskva, život pod sankcijama Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV