ODVJETNIK: SAD JE KASNO

Vlada želi status 'prijatelja haškog suda'

Ivo Josipović i Jadranka Kosor

Ivo Josipović i Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U povodu nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske održala je danas sjednicu, na koju je predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića

Nakon izricanja nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske ističe kao neprihvatljive izrečene teze o udruženom zločinačkom pothvatu, a vezano uz vojno-redarstvenu akciju 'Oluja' koja za Republiku Hrvatsku predstavlja legitimnu obrambenu akciju poduzetu u cilju oslobođenja državnog teritorija, ističe se u priopćenju Vlade objavljenom na internetskim stranicama.

Vlada prihvaća zaključke iz Studije Akademije pravnih znanosti Hrvatske 'Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze'. Hrvatska Vlada podnijet će zahtjev za stjecanje statusa prijatelja Suda u ovom predmetu, stoji na kraju priopćenja.

Odvjetnik Veljko Miljević smatra da je ova Vladina odluka zakašnjela i da neće ostaviti baš nikakav učina: 'U ovom momentu to ne znači ništa. Sada samo ostaje na obrani da zasuče rukave i napiše žalbu. U ovoj fazi postupka taj status ne donosi ništa, no imalo bi utjecaja da smo imali status prijatelja suda u tijeku postupka.'

Da smo taj status imali tijekom suđenja Miljević smatra da smo mogli utjecati na smijer procesa mogućnosti dostavljanja određenih materijala koje do sada nismo mogli.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!