sjednica u banskim dvorima

Vlada poskupljuje cestarine, osniva novi studij i pomaže mljekarima

16.03.2017 u 13:17

  • +8

Vlada raspravljala o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Osim povećanja cestarina i zazivanja dedramatizacije situacije Agrokora, Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici u Banskim dvorima odlučila pokrenuti postupak za ustrojavanje posebnog studija vojnog pomorstva te je osigurala 22,7 milijuna kuna za potpore mljekarima, a odobrila je i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaposli 65 stručnih referenata

Vlada je Uredbom o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka osigurala nešto manje od 23 milijuna kuna za potporu proizvođačima mlijeka zbog nepovoljnog stanja u sektoru, a riječ je o provođenju Uredbe Europske komisije o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je na sjednici da je od ukupno 22,7 milijuna kuna 50 posto osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP), a drugih 50 posto iz državnog proračuna. Uvjet za korištenje potpore je uključivanje korisnika u sustav kontrole mliječnosti kojim upravlja Hrvatska poljoprivredna agencija, a korisnike i iznos potpore utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja potpore i isplaćuje.

'Jedinični iznos potpore proizlazi iz omjera ukupne omotnice i broja prihvatljivih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna', pojasnio je Tolušić.

Vlada pokrenula postupak za osnivanje studija vojnog pomorstva

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pokrenuti i postupak za ustrojavanje posebnog studija vojnog pomorstva radi jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sva državna tijela koja djeluju u području pomorske sigurnosti, a ono je preduvjet integriranog djelovanja u zaštiti i promicanju nacionalnih interesa Republike Hrvatske na moru.

Studij bi trebao početi školske godine 2018./2019., a na izradi elaborata ovog integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija rade Hrvatsko vojno učilište 'Dr. Franjo Tuđman' i Hrvatska ratna mornarica u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Filozofskim fakultetom.

Koncept studija imao bi tri smjera - vojna nautika, vojno brodarstvo i vojna elektronika - te bi trajao pet godina, odnosno 10 semestara, a završetkom studija stjecao bi se naziv magistra vojnog pomorstva.

S obzirom na to da uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu u zaštiti Jadrana sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova i druga državna tijela, ovakvim integriranim sveučilišnim studijem moguće je provoditi jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih tijela, navodi se u obrazloženju.

Povrh općih kompetencija koje kadeti, kao i na ostalim pomorskim fakultetima, stječu poslije završetka ovog studija, nakon njega bi imali i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično te bi stekli kompetencije za rad u lučkim kapetanijama, Službi traganja i spašavanja, kao i u Službi nadzora i upravljanja pomorskim prometom.

Imajući sve navedeno na umu, studij vojnog pomorstva izazvao je odobravanje resornih ministara, jednoga od potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, kao i ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

Naposljetku, Vlada, koja je danas također odlučila rezati cestovni sektor, a cestarine poskupiti, dala je i odobrenje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za zapošljavanje 65 stručnih referenata (SSS), i to najviše na godinu dana, a radi obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećava tijekom turističke sezone u lučkim kapetanijama i ispostavama.

U tu je svrhu u proračunu ukupno osigurano 2,146 milijuna kuna, a Butković je istaknuo da je njihovo zapošljavanje neophodno zbog povećanja administrativnih poslova lučkih kapetanija i ispostava u turističkoj sezoni koji se odnose na dolazak i odlazak stranih nautičara.