SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada usvojila izvješće o obrani za 2017. godinu

12.04.2018 u 13:48

Bionic
Reading

Na dnevnom redu druge ovotjedne sjednice Vlade deset je točaka. Među njima i izvješće o obrani za 2017. godinu, izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika te izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Vlada je usvojila konačan prijedloga zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Njime se u u hrvatsko zakonodavstvo prenose odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR) u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istrage i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i teških kaznenih djela, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sukladno odredbama Direktive zakoni i drugi propisi država članica koji su potrebni radi usklađivanja moraju stupiti na snagu do 25. svibnja 2018. godine. Cilj Direktive je jačanje i unaprjeđenje međunarodne suradnje s ciljem povećanja učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjem, istaknuo je.

S obzirom na rasprostranjenost organiziranih kriminalnih mreža, koje se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima iskorištavajući ih u svoju korist za izvršenje kaznenih djela, ali i terorističkih aktivnosti, te imajući u vidu nove oblike terorističkog djelovanja koji predstavljaju sigurnosni izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i zahtijevaju angažman na nadnacionalnoj razini, nužno je ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja istraživanja i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela, naglasio je Božinović.

Izvješće o obrani za 2017. koje ima 130 stranica ukratko je prezentirao ministar Damir Krstičević.

'Nakon višegodišnjeg pada zaustavljen trend pada proračuna HV-a. Hrvatska vojska postala je brend u misiijama i operacijama. Bila je to godina hrvatskog vojnika. Razmještanjem vojika u Sinj i Vukovar približili smo ljudima vojsku. Donesena odluka o nabavci aviona četvrte generacije. Pripadnici HV-a bili su na požarištima i poplavljenim područjima. Dobili priznanje 'Ponos Hrvatske'. Sveukupno gledajuću 2017. bila je godina prekretnica', kazao je ministar obrane Damir Krstičević prezentirajući Izvješće o obrani za 2017. koje ide u Sabor na raspravu.

  • +17
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je usvojila i godišnje izvješće o radu Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost za 2017. godinu te o godišnje izvješće o radu Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

Također je usvojeno i izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika te izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu.

23,6 milardi rashodi 23,4 241 milja plus na što su utjecala nmarkoekonomdsa kretanja.