VUČIĆEVO KUKAVIČJE JAJE

Vlada Vojvodine traži nekretnine u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2016 12:12
  • Objavljeno 22.07.2016 u 12:12
Novi Sad

Novi Sad

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nova vlada Vojvodine nastavit će s potraživanjem dviju vila, u Lovranu i na Bledu, ili će za njih tražiti odštetu, prenijeli su u petak vojvođanski mediji pisanje dnevnog lista 'Politika'. Autonomna pokrajina Vojvodine (APV) je u Hrvatskoj i Sloveniji do 1991. godine koristila dvije vile, u Lovranu na ekskluzivnoj Opatijskoj rivijeri i na Bledu, a koje dugo pokušava vratiti u svoj posjed ili za njih dobiti odštetu, navode mediji

Na tom popisu su i odmaralište u Crikvenici na hrvatskoj obali Jadrana, kao i trosoban stan u slovenskom mjestu Radovljica. 'Borit ćemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Svaku imovinu koju su stvorile generacije prije nas trebamo sačuvati, nemamo pravo odricati se', izjavio je za 'Politiku' vojvođanski zastupnik Jovan Lazarov, iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koji je i predsjednik skupštinskog odbora za proračun i financije.

Pokrajina se poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije između pet država sukcesora bivše SFRJ, koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnom vlasništvu (2011.) i pravobraniteljstvu (2014.), koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobraniteljstvu da poduzima radnje za zaštitu imovine APV u inozemstvu, piše list.

'Politika' dodaje da su te četiri nekretnine prije raspada bivše SFRJ bile društveno vlasništvo nad kojom je APV bila upisana kao nositelj prava raspolaganja, ali su ih spomenute države kasnije oduzele, a Hrvatska je dvije na njezinom teritoriju i prodala. U pravobraniteljstvu APV listu je rečeno da se daljnji koraci u vezi s objektima u Hrvatskoj još razmatraju, jer postoje dvojbe oko primjene aneksa A i G sporazuma o sukcesiji, i da su u kontaktu s Ministarstvom financija Srbije.

Iskorak je učinjen za objekt na Bledskom jezeru koje sada koristi Ministarstvo obrane Slovenije i upućena je opomena pred pokretanje sudskog postupka, zaključuje se u tekstu 'Politike'. Vladu Vojvodine od sredine lipnja vodi koalicija kojoj je na čelu Srpska napredna stranka (SNS).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!