OPAČIĆ NAJAVILA

Vlada uvodi vaučer za struju za ugrožene kupce

21.08.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Prema prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koji se nalazi u javnoj raspravi, početkom listopada trebalo bi doći do porasta naknada za najugroženije skupine ljudi, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade te ministrica socijalne politike i mladih

Nakon javne rasprave zakon će po hitnoj proceduri biti upućen u Sabor, a naknade se mijenjaju za dvije najugroženije kategorije; radno nesposobne samce iznad 65 godina, naknada s 800 raste na 920 kuna te za djecu koja žive sa samohranim roditeljima, naknada za njih raste s 280 na 400 kuna

'U prvoj kategoriji imamo 11.090 korisnika i za njih smo u prvoj godini mandata ove Vlade naknadu povećali sa 600 na 800 kuna. U drugoj skupini imamo 3.100 korisnika. Iznos od 26 milijuna kuna, potreban za ove dvije stavke, osigurat će se preraspodjelom sredstava.  Također, uvodimo i novu naknadu za energetski ugroženog kupca.

Takvih ljudi u Hrvatskoj ima oko 125.000 i oni će dobiti vaučer za struju u iznosu od 200 kuna koji neće moći koristiti ni za što drugo. Za ovu je naknadu potrebno osigurati 170 milijuna kuna, još razgovaramo o modelu financiranja i idući tjedan znat će se više', kazala je Opačić.

Na novinarsku konstataciju da se ove mjere uvodi neposredno pred izbore s ciljem kupovine glasova, Opačić je kazala kako će uvijek biti onih koji će to reći, ali je još jedanput podcrtala da je vlada Zorana Milanovića već u prvoj godini svojeg mandata, kada izbori nisu bili ni blizu, podignula naknadu za prvu kategoriju najugroženijih ljudi.