ŠTEDNJA I SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA

Vlada uredbom zatvorila 'državne butige' za PR agencije

19.07.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Vlada je danas, nakon brojnih kritika zbog suradnje s PR agenticama iz privatnih tvrtki, donijela uredbu kojom se uređuje obavljanje poslova odnosa s javnošću. Premijer Zoran Milanović naglasio je da Vlada neće plaćati usluge kraj vlastitog Ureda za odnose s javnošću, ali će očito nastaviti suradnju s PR agenticom Madisona Zinkom Bardić po principu volonterstva

Zoran Milanović priznaje da je posao odnosa s javnošću dosta nedefiniran, ali kaže da nije u redu da građani proračunskim novcem Vladi plaćaju dodatne stručnjake PR agencija kraj Ureda za odnose s javnošću u kojemu je zaposleno devet osoba.

'Ima puno stručnjaka koji bi za nas radili poslove kriznog komuniciranja, ali to ne mogu plaćati porezni obveznici. Političke stranke to mogu platiti iz svojih proračuna, moja stranka to i radi. Ipak, Vlada - ako želi nekoga angažirati - to može učiniti samo bez dodatnog plaćanja', kaže Milanović i podsjeća na iznimku kada su u pitanju veliki projekti kada se preko javnog natječaja angažiraju tvrtke na kratki rok.

U uredbi stoji da Vladi, ali i svim drugim 'tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač RH te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela nije dopušteno angažirati temeljem ugovora fizičke ili pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima'.

Uredba dopušta iznimke, ali uz prethodnu suglasnost Vlade, samo kada se radi o projektima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja. U prijevodu, Vlada je sve državne tvrtke i ministarstva za sve buduće poslove ograničila na njihove urede za odnose s javnošću, što je već izazvalo potres među PR agencijama koje će ovom odlukom izgubiti veliki i najbogatiji dio tržišta.

Primjerice, PR agencija IM&C u vlasništvu Ankice Mamić - osobne glasnogovornice Radimira Čačića - morat će se odreći posla koji je, navodno, planirala upravo s Ministarstvom gospodarstva. Čačić će se morati osloniti na ljude unutar svoga sustava, a svoj odnos s Ankicom Mamić redefinirati. Naime, nije poznato kako on plaća usluge Ankice Mamić, ali sada je napokon jasno da ju ne smije platiti iz proračuna.

Što se tiče Zinke Bardić, njezina agencija Madison radi od 2004. godine za SDP, a među svojim ostalim klijentima nema nijednu državnu tvrtku ni državnu instituciju. Kako nam tvrde u Vladi, Madison se obvezao da takve poslove i neće sklapati sve dok je Bardić Milanovićeva posebna savjetnica. 'Pored gospođe Bardić posebnim savjetnicima premijera imenovani su i gospodin Slavko Goldstein za kulturu, Neven Budak za znanost, te Siniša Petrović za europsko pravo. Navedeni posebni savjetnici predsjednika Vlade svoj posao obavljaju bez naknade', rekli su nam u Vladi.

'Količina žuči i agresije u određenim krugovima potaknula nas je da to jasno definiramo. Dakle, dodatnog plaćanja PR usluga nema, postoji iznimka za velike projekte, a za njih će znati svi', obrazložio je Milanović.