SJEDNICA VLADE

Vlada u Puli bila široke ruke, Kujundžić zaključio: Istri je najbolje kad je HDZ na vlasti

13.09.2018 u 16:46

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici održanoj u Puli u četvrtak donijela 25 odluka vezanih uz poboljšanje prometne infrastrukture, darovanje nekretnina gradovima i općinama u Istarskoj županiji radi realizacije projekata važnih s turističkog aspekata te javnog interesa.

Tako je usvojen zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, a preostali dio letjelišta koristit će Oružane snage. U vojarni bi, naime, bila smještena manja postrojba Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnici budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave.

Ministar obrane Damir Krstičević u sklopu te je točke najavio i da će poligon na Rtu Kamenjak u Premanturi (Općina Medulin) biti preimenovan u "Poligon 119. brigade Hrvatske vojske".

Vlada je na sjednici u četvrtak u Puli donijela i odluke za buduća četiri turistička projekta na različitim lokacijama u Istri - za Veliki Brijun, Muzil, Hidrobazu i Saccorgianu - koji bi nakon prenamjene i uz ugovore između lokalne samouprave i Republike Hrvatske trebali postati turističke lokacije u koje bi se, po procjenama, uložilo ukupno 3 milijarde kuna.

Riječ je o odlukama Vlade o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun te o sklapanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Sacccorgiana, za koje se već duži niz godina traže rješenja za revitalizaciju i pretvaranje u turističko-ugostiteljske lokacije, odnosno, kako je na Vladi kazao ministar državne imovine Goran Marić, njihovo vraćanje u život i aktiviranje više od milijun hektara zemljišta na kojima se ukupno nalaze te lokacije.

Sva četiri projekta odnosno zemljište i objekti na njima u većinskom su državnom vlasništvu.

Za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun na nekretninama u sklopu NP Brijuni ministar državne imovine predložio je povjerenstvo, a Vlada prihvatila, u kojem će osim njega biti još ministri turizma Gari Cappelli, zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, kulture Nina Obuljen Koržinek, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te Zvonimir Petrašić, predsjednik ureda predsjednika Vlade, a svi bi oni trebali zajedno pripremiti taj projekt.

  • +5
Vila Primorka na Brijunima Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

"Postojećim planovima tamo je predviđeno oko 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, a ulaganje u turističko-ugostiteljski segment se procjenjuje na 120 milijuna eura. Zaključeno je i da se hoteli unutra tog NP-a moraju kategorizirati sa pet zvjezdica", kazao je Marić.

Za lokaciju Muzil, odnosno prostor bivše vojarne u Puli, Vlada je odlučila sklopiti sporazum s gradom Pulom, u čijem je vlasništvu manji dio nad tim prostorom, kao i na ostale tri lokacije, dok je većina u državnom. Kako je rečeno, to je put da se taj prostor prenamjeni u turističke svrhe, uz procjene da će realizacija tog projekta donijeti investicije od 2,5 milijarde kuna.

"To je još jedan primjer aktivacije tri desetljeća zapuštene državne imovine u gospodarske i životne svrhe, isto kao i lokacije Hidrobaza, također bivše vojarne, koja se planira prenamijeniti za turizam, a ukupno 1.200 kreveta u hotelu, naselju i kampu, a na pomorskom dobru na toj lokaciji bili bi sportski sadržaji", naglasio je Goran Marić, dodajući da se investicije u Hidrobazu procjenjuju na 200 milijuna kuna.

I lokacija Sacccorgiana, kao bivša vojna nekretnina, predviđena je za turistički projekt s 1.900 kreveta, odnosno za sportske, trgovačke i poslovne sadržaje, za čiju se realizaciju investicija procjenjuje na 250 milijuna kuna.

Od Vlade je više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobilo i više nekretnina za različite projekte od javnog interesa.

Tako je, među inim, Umagu darovano zemljište, vrijedno 6,1 milijun kuna, za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala u predjelu zone Valdemat, a općini Pićan zemljište, vrijedno 25,6 milijuna kuna, za projekt izgradnje poduzetničke infrastrukture.

Vlada je poduprla i projekt revitalizacije rudarske baštine u Labinu te zadužila Ministarstvo kulture za pružanje stručne pomoći u provedbi projekta.

  • +7
Sjednica Vlade u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Kujundžić: Istri je najbolje kad je HDZ na vlasti

Govoreći o projektima vezanima uz Pulu te Županiju, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je projekte vezane uz energetsku učinkovitost te naveo da je u pogledu obnove stambenih i javnih zgrada vrijednost ugovorenih investicija u Istarskoj županiji 155 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna iz sredstava EU.

Ministar Goran Marić naveo je da je njegovo ministarstvo u godinu i pol donijelo 54 odluke u korist jedinica lokalne samouprave u Županiji vrijedne 108 milijuna kuna.

"To je najveći broj riješenih predmeta i donesenih odluka za jednu županiju", naglasio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je da je "za Istru najbolje kada je HDZ na vlasti".

Podsjetio je da je 2011. godine donesena odluka o izgradnji pulske opće bolnice, da bi "nastao tajac" kad HDZ nije bio na vlasti, a ponovno se, zadnje tri godine, projekt pokrenuo.  U idućih desetak dana, rekao je, Vlada će dati jamstvo za potrebnih preostalih 300 milijuna kuna kako bi bolnica bila dovršena za godinu i pol.

Osim toga, najavio je Kujundžić, Vlada će ispraviti nepravdu prema stanovnicima sjeverne Istre osnivanjem dnevne bolnice kao ispostave bolnice u Puli.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe Istarsku kao najturističkiju županiju koja je u prvih osam mjeseci ove godine ugostila "gotovo cijelu jednu Hrvatsku", odnosno 4 milijuna turista te imala više od 26 milijuna noćenja.

 Ministrica EU fondova Gabrijela Žalac istaknula je da je u financijskom razdoblju 2014. - 2020. godina do sada u Županiji ugovoreno 221 milijuna eura kroz 7121 ugovor ili potporu.