SVE MORA BITI ZAKONITO

Kako će se isplatiti plaće radnicima ako su računi brodogradilišta u blokadi?

13.09.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će danas biti isplaćene plaće za kolovoz radnicima Uljanika i 3. maja. Jedini način da se na zakonit način isplate pune bruto plaće dogovor je s ovrhovoditeljima da privremeno skinu blokade. Čini se kako je to uspjelo za Uljanik, dok je račun 3. maja u trenutku pisanja ovog teksta, prema podacima Fine, još uvijek bio blokiran

Pitanje o legalnosti isplate plaća brodogradilištima postavio je danas i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

'Ako su u trenutku isplata plaća računi jednog ili više poduzeća u sastavu Uljanika bili blokirani, onda se u predmetnom slučaju radi o kaznenom djelu iz članka 250. Kaznenog zakona, dakle o pogodovanju vjerovnicima. Jako je bitno da dobijemo odgovor na to pitanje jer se to ne bi smjelo ponoviti u slučaju isplate plaća za kolovoz, koja bi po zakonu trebala uslijediti barem do subote', rekao je Grbin.

Čini se kako on u trenutku te izjave nije znao da je račun Uljanika deblokiran. Može se očekivati da će uskoro blokada biti skinuta i s računa 3. maja.

I kad su se isplaćivale plaće za srpanj, Vlada je uspjela s ovrhovoditeljima dogovoriti privremeno povlačenje blokada.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić za tportal je objasnio da za vrijeme blokade računa tvrtke ne postoji zakonit način da ona isplati punu bruto plaću.

'Moguće je jedino isplatiti minimalnu plaću koja iznosi 3439,80 kuna, i to preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina', izjavio je Brkanić.

Podsjetimo, sindikati su najavili ponovno aktiviranje štrajka ako se plaće ne isplate do 15. rujna. 'Trebali bismo formalno opet ići u pet dana mirenja, ali kakvo je raspoloženje radnika, mislim kako bi oni odmah izašli na ulice ako do subote ne dobiju svoj novac', rekao je Franko Belas iz Stožera za obranu Uljanika.

  • +44
Radnici Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL