DIGITALNI 'DIVLJI ZAPAD'

Vlada sprema zakon kojim će se obračunati s nasiljem na internetu

16.01.2018 u 07:10

Bionic
Reading

U pripremi je zakonsko rješenje kojim Vlada, po uzoru na zemlje Europske unije, želi ograničiti širenje mržnje, nasilja i netrpeljivosti na internetu

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je u ponedjeljak u Zagrebu održan drugi sastanak inicijalne radne skupine na kojemu je, na temelju smjernica koje je predstavila EK te prikupljenih analitičkih podataka o očitom porastu nepoželjnog komuniciranja na internetu (govor mržnje, javno poticanje na nasilje, širenje lažnih vijesti), doneseno nekoliko zaključaka.

Zaključeno je da će se krenuti s izradom zakona koji bi slijedio smjernice vezane za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu, koje je u rujnu prošle godine objavila Europska komisija. Zakon bi se više trebao baviti preventivnim nego kaznenim mjerama, ali vjerojatno se može očekivati i zakonsko rješenje koje će propisivati i kazne za ilegalni sadržaj koji na vrijeme ne uklone globalni divovi poput Facebooka, Googlea i Twittera.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Podsjetimo, Njemačka je nedavno uvela zakon po kojemu spomenuti informacijski giganti moraju platiti ogromne kazne (čak do 50 milijuna eura) u slučaju da brzo ne uklone sadržaj koji se smatra širenjem govora mržnje.

U nedjelju je voditelj emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković prilikom odjave emisije također pozvao na zaustavljanje širenja govora mržnje u medijima.