DIJABETIČARI: PROTUUSTAVNA ODLUKA

Vlada spojila bolnice bez suglasnosti vlasnika

18.05.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Hrvatski dijabetičari reagirali su na pripajanje Klinike Vuk Vrhovac KB Merkur te odluku Vlade smatraju nedorečenom, a osporavaju je i činjenicom da Hrvatski savez dijabetičkih udruga kao suvlasnika prostora Klinike V. Vrhovac nisu uključili u donošenje odluke

Hrvatski savez dijabetičkih udruga krovna je asocijacija 49 udruga građana u RH koje okupljaju osobe s dijabetesom  kojih u RH ima oko 310 tisuća – 170 tisuća liječenih oralnim antidijabeticima, 51 tisuća na inzulinskoj terapiji i kombinaciji inzulinskih i oralnih antidijabetika i 80 tisuća osoba koji žive s povećanim šećerom u krvi, a da toga nisu svjesni.

Ubrzo nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović predstavio prijedloge reforme zdravstva, Vlada je donijela je odluku o spajanju bolnica.

Tako je na prošlotjednoj sjednici Vlade odlučeno da se od 1. srpnja ove godine u jednu spajaju Klinika za plućne bolesti Jordanovac Zagreb i Klinički bolnički centar Zagreb, zatim spojene su Klinika za tumore Zagreb i Klinika za dječje bolesti Zagreb i Klinike za traumatologiju Zagreb Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, a Kliničkoj bolnici Merkur pripojena je Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.

Na ovu odluku o spajanju bolnica reagirao je Hrvatski savez dijabetičkih udruga koji je smatra nedorečenom, a osporavaju i njezinu zakonitost budući da HSDU kao vlasnik dijela prostora Klinike Vuk Vrhovac nije sudjelovao u donošenju odluke.

Uputili su stoga pitanje ministru Milinoviću kako to da je Vlada donijela odluku o pripajanju a da ih nije pitala s obzirom na to da je nova zgrada sveučilišne klinike napravljena sredstvima Zaklade dijabetičkih bolesnika i poklonjena djelatnicima Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, a jedan je dio u trajnom vlasništvu HSDU-a.

Svoje pitanje uputili su još i Ustavnom sudu RH te su spremni podnijeti tužbu Ustavnom sudu protiv Vlade.

Savez dijabetičara na sjednici Izvršnog odbora Saveza i Skupštine saveza održanih 15. svibnja izrazio je strah od posljedica koje donosi pripajanje Referentnog centra za šećernu bolest KB Merkuru, ali i izuzetno nezadovoljstvo i metodologijom prikazivanja i odlučivanja Vlade i Ministarstva.

Navode da je još 1988. izlaskom i osamostaljivanjem dijabetologije iz tadašnje bolnice 'Ozren Novosel' u zasebnu ustanovu, današnji Referentni centar i Kliniku V. Vrhovec i suradnu ustanovu WHO-a, dalo zamah razvoju dijabetološke službe u zemlji.

'Ovom odlukom Vlade vraćamo se desetljeća unazad, jer etabliranu ustanovu danas ukidamo i pripajamo sustavu iz kojeg je izdvojena', kazali su u Savezu.