SJEDNICA VLADE

Plenković: Još 1996. dogovorili smo se sa Srbijom oko odštete, vrijeme je da se to riješi

08.02.2018 u 09:45

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je Vlada zadovoljna zimskim prognozama Europske Komisije, koja očekuje ove godine stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, a u vezi Agrokora rekao je da će Vlada, nakon pregleda dokumentacije, odlučiti o eventualnim daljnjim postupanjima

"Time smo i dalje na razini iznad procjena za prosjek EU, a ono što je posebno dobro da se te njihove projekcije poklapaju s onima projekcijama koje smo utvrdili i sami tijekom srpnja, a i kasnije prigodom planiranja proračuna i naših projekcija za 2019. To je jedno veliko ohrabrenje za sva postignuća koja smo napravili na području ekonomske i fiskalne politike u protekloj godini i vjerujem da ćemo na tom tragu nastaviti", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je da se EK osvrnula i na osobnu potrošnju, koja je veliki pokretač rasta i zaposlenosti, te ocijenio da su to vrlo jasni učinci porezne reforme, izvrsne turističke sezone i tendencije rasta plaća.

"S ovim možemo biti vrlo zadovoljni. Svjetsko gospodarstvo raste, europsko gospodarstvo raste, a vidimo da raste i gospodarstvo u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

U privremenim zimskim prognozama, objavljenima u srijedu, Komisija očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto, koliko je procjenjivala i prije tri mjeseca, pri čemu bi osobna potrošnja trebala ostati glavni pokretač rasta, dok najveći rizik i dalje predstavlja restrukturiranje Agrokora.

Procjenjuje i da će rast gospodarstva u 2017. godini iznositi 3,2 posto, koliko je očekivala i u jesenskim prognozama. dok za 2019. godinu predviđa gospodarski rast od 2,7 posto.

"Osobna potrošnja ostaje glavni pokretač rasta, a rast plaća i zaposlenosti povećava raspoloživi dohodak i povjerenje potrošača. Prošle je godine oporavak investicija bio ograničen krizom u prehrambenom i maloprodajnom divu Agrokoru. Ipak, očekuje se oporavak investicija, s obzirom na rast kreditne aktivnosti u korporativnom sektoru, premda ishod operativnog i financijskog restrukturiranja Agrokora još uvijek predstavlja rizike", navodi Komisija.

Komisija predviđa da će gospodarstvo u EU28 ove godine rasti 2,3 posto, a sljedeće 2 posto, a iste procjene vrijede i za eurozonu.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Premijer ostaje pri ocjenama oko Agrokora koje je dao ranije ovoga tjedna

Osvrnuvši se na Agrokor, premijer je rekao da ostaje pri svojim ocjenama koje je dao na konferenciji u Strasbourgu te istaknuo da službe u Vladi pregledavaju dokumentaciju.

"Kada taj proces bude dovršen, odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupcima", poručio je između ostaloga Plenković.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja koncerna Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada se prouči izvješće koje je dostavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak. 

U izjavi novinarima nakon plenarne sjednice Europskog parlamenta istaknuo je i da je Vlada u pogledu cijelog slučaja Agrokor napravila jedini mogući ispravan i ključan potez - donošenje zakona.

Osvrnuo se i na govor o budućnosti Europe u Europskom parlamentu koji je održao u utorak u Strasbourgu. Pohvalio se rekavši da je govor ocijenjen vrlo dobro, kao koncizan i sadržajan, te je dao odgovor na pitanje kako Hrvatska vidi budućnost Europske unije. Ponovio je poruku da Hrvatska želi biti u užem krugu zemalja koje guraju EU naprijed, kao i da su ciljevi Hrvatske u narednom razdoblju članstvo u eurozoni i Schengenu. Naglasio je i izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o Pelješkom mostu, kojom je iskazao veliku podršku tom projektu, kao iznimno značajnu.

Komentirao je i najavljeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

  • +7
Aleksandra Vučića u Hrvatskoj će ugostiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Galerija sa Vučićeve svečane inauguracije Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'S aspekta Vlade želimo da taj susret bude što sadržajniji i konkretniji', poručio je predsjednik Vlade. Istaknuo je da s Vučićem, između ostaloga, žele razgovarati o pitanjima prava manjina, nestalih, pravosudne suradnje i utvrđivanja granične crte između dviju zemalja.

'Ima dilema oko pitanja ratne štete. Podsjetio bih na članak 7. Sporazuma o normalizaciji potpisanog 1996. godine u Beogradu, u kojem se navodi da treba postići dogovor o nadoknadi štete do šest mjeseci nakon potpisivanja', kazao je Plenković i dodao da to, nažalost, nije ostvareno. Smatra da je jasan i opravdan interes Hrvatske da i o tome vodi računa.

Oko situacije u Agrokoru samo je ponovio ono što je govorio u Strasbourgu prije dva dana - da službe Vlade provjeravaju spornu dokumentaciju oko plaćanja savjetnika, a oko čega se podignulo mnogo bure u javnosti, i da će se više znati kad dovrše posao.

Dotaknuo se i hrvatske Nacionalne strategije, okarakteriziravši je kao vrlo značajnu, kako bismo do 2030. godine imali jasnu viziju o napretku zemlje.