javna televizija

Vlada prihvatila prijedlog ugovora; Obuljen Koržinek: Tražimo da se HRT prilagodi novim oblicima konzumacije

13.10.2022 u 17:16

Bionic
Reading

Vlada je zaključkom na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog ugovora koji će potpisati s HRT-om za idućih pet godina, a HRT je zadužila da provede detaljne i sveobuhvatne analize financijskog poslovanja i poduzme mjere u cilju osiguranja stabilnosti i održivosti poslovanja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstavljajući ugovor između Vlade i HRT-a za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. godine, istaknula je pitanje digitalizacije, s obzirom na to da HRT ima vrlo bogat arhiv i arhivsko gradivo koje se može i treba prezentirati i kroz platforme na zahtjev.

Vjeruje da to gradivo može postati i važan dio procesa obrazovanja jer ga se može koristiti kao što to rade mnoge druge suvremene europske javne radio-televizije.

Izazov za HRT kao i za sve javne televizijske servise, dodala je ministrica, bit će ubrzano mijenjanje tržišta, načina proizvodnje, distribucije i konzumacije medijskih sadržaja.

Građani sve više koriste usluge na zahtjev i streaming servise i zapravo postavljamo pred HRT zahtjev da se prilagodi tim novim oblicima konzumacije, istaknula je Obuljen Koržinek.

Sve s ciljem, dodala je ministrica, da HRT zadrži relevantnost i nastavi igrati ulogu važnog izvora informacija, jednog od važnih dionika u razvoju profesionalnog novinarstva, u borbi protiv lažnih vijesti, ali i ulaganja u nacionalnu audio vizualnu industriju.