OBZNANILA MURGANIĆ

Kreće demografska revitalizacija Hrvatske, a Plenković želi više žena u politici

04.02.2017 u 18:45

  • +9

Izborna skupština Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Bionic
Reading

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u subotu je nazočeći izbornoj skupštini Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Splitsko-dalmatinske županije istaknula da predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković želi što veći politički angažman žena na svim razinama odlučivanja. Murganić je također najavila da će u prvom tromjesečju ove godine u saborsku proceduru ući izmjene i dopune zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, a kojima će se one povećati radi demografske revitalizacije Hrvatske

'Zakon o izmjenama i dopunama rodiljnih i roditeljskih naknada ući će u prvom tromjesečju u saborsku proceduru, a kasnije će biti povećanje iznosa tih nakanda', rekla je ministrica Murganić novinarima u subotu u Splitu gdje je nazočila izbornoj skupštini Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Splitsko-dalmatinske županije. Po njezinim riječima, u državnom su proračunu predviđena i sredstva namijenjena za povećanje tih naknada koje su, kako je istaknula, jedna od prvih demografskih mjera aktualne vlade i tim mjerama se želi promovirati demografska revitalizacija Hrvatske.

'Za rodiljne i roditeljske naknade majki koje su nezaposlene iznos koji od 1.666 kuna će se s ovim izmjenama zakona povećati na 2.660 kuna. Za zaposlene majke rodiljne naknade u prvih šest mjeseci bit će prema prosjeku njihovih plaća, a roditeljske u drugih šest mjeseci sa sadašnjih 2.660 kuna povećat ćemo na 4.000 kuna', kazala je Murganić.

'Plenković želi što veći politički angažman žena' Murganić je nazočeći izbornoj skupštini Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Splitsko-dalmatinske županije istaknula i da predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković želi što veći politički angažman žena na svim razinama odlučivanja. 'Naš predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je jasan i želi što više žena na svim razinama političkog odlučivanja u upravnoj i izvršnoj vlasti, ne samo zbog kvote - nego radi toga što je prepoznata radišnost žena', rekla je ministrica Murganić koja je i tajnica Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' na državnoj razini.

Odbacila je primjedbe kako su žene koje su u HDZ-u tradicionalne i konzervativne te da im nije mjesto u politici. 'Mi jesmo tradicionalne i konzervativne kada je u pitanju čuvanje naših domovinskih i obiteljskih vrijednosti. Međutim, mi smo pokazale da smo visokoobrazovane i spremne preuzeti odgovornost u političkom smislu što potvrđuje i činjenica da je aktualna predsjednica Republike iz HDZ-a, a ranije je i premijerka (Jadranka Kosor) bila iz HDZ-a', rekla je Murganić. Dometnula je kako su u centrima i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj na ravnateljskim dužnostima pretežito žene. Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako su u u toj župani na pročelničkim dužnostima gotovo 50 posto žene.

'Žene su podnijele goleme žrtvu u Domovinskom ratu jer su mnoge od njih ostale bez muževa ili sinova, primjerice Kata Šoljić je za Domovinu dala četiri sina. Sve su one heroine i neka budu idol budućim naraštajima', kazao je Ževrnja. Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je istaknuo kako žene daju veliki doprinos i izbornim uspjesima HDZ-a te ih je pozvao da se angažiraju i na predstojećim lokalnim izborima i lobiraju za HDZ-ove kandidate za gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu i župana Zlatka Ževrnju, koji je ponovno kandidiran na tu dužnost.

'Mi se u Splitu upuštamo u veliku bitku i želimo pobijediti i preuzeti sudbinu tog grada u svoje ruke jer već osam godina u Splitu HDZ nije na vlasti', poručio je Škorić. Na izbornoj skupštini za predsjednicu Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Splitsko-dalmatinske županije jednoglasno je javnim glasovanjem izabrana Danica Baričević. Zahvaljujući na povjerenju ona je kazala kako ju je HDZ kandidirao za gradonačelnicu Supetra na Braču na lokalnim izborima u svibnju ove godine.