BEZ SUGOVORNIKA U BIH

Vlada odustaje od sporazuma Tuđman-Izetbegović

19.08.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Vlada Zorana Milanovića odustala je od ratifikacije sporazuma o granici s BiH koji su potpisali predsjednici Alija Izetbegović i Franjo Tuđman 1999. godine jer s druge strane nema s kime razgovarati. Konačna odluka nije još donijeta, međutim u Banskim dvorima ističu da ovo pitanje nije na dnevnom redu, piše Novi list

U BiH ne postoji politička volja za ratifikaciju, rekao je visoki izvor iz Vlade za riječki dnevnik. U BiH glavni je protivnik sporazuma premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji je otvoreno prijetio da će njegovi zastupnici u državnom parlamentu zaustaviti ratifikaciju, zbog nezadovoljstva graničnim rješenjima oko rijeke Une. Bez glasova barem dijela zastupnika Dodikove stranke, ratifikacija nije moguća.

U Hrvatskoj je oporba sporazumu raznovrsna i snažna. Razlog su dvije hridi u Malostonskom zaljevu, Veliki i Mali Škoj, te vrh poluotoka Kleka koji bi pripali BiH. Zato je kampanju protiv ratifikacije vodio vrh Crkve, tvrdeći da bi se Hrvatska time odrekla dijela suverenog teritorija. S jednakom je argumentacijom nastupao HHO, više kartografskih stručnjaka i desna opozicija na čelu s HDZ-om. Iako je njihov utemeljitelj Tuđman potpisao sporazum, HDZ-ovci ga godinama odbijaju potvrditi. Jedan od njih, Vladimir Šeks, čak je doveo u pitanje Tuđmanovu ubrojivost u trenutku kad je stavljao svoj potpis, objašnjavajući da je pokojni predsjednik tada već bio teško bolestan, pa je doveden u zabludu.