ŠTO ĆE REĆI SABOR?

Vlada odbila amandman Mosta i HSLS-a

18.03.2016 u 18:52

Bionic
Reading

Prema informacijama iz Mosta, Vlada je odbila amandman Mosta i HSLS-a kojim se tražilo smanjenje sredstava za političke stranke, i to u korist Hrvatske zaklade za znanost. Mostov Ivan Kovačić smatra da još ništa nije gotovo jer se o amandmanu mora očitovati i Sabor

Amandmanom su Most i HSLS tražili da se poveća proračunski iznos za Hrvatsku zakladu za znanost i to s 80,6 na 95,5 milijuna kuna. Ta sredstva našla bi se u stavci namijenjenoj političkim strankama. 'Političke stranke mogu djelovati i s tako umanjenim sredstvima', pojašnjeno je u amandmanu, u kojem se navodi i kako bi nakon toga išla izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Taj amandman Vlada je odbila, potvrdio je novinarima u Saboru Mostov Ivan Kovačić. 'To je mišljenje Vlade, a naravno da je najveće zakonodavno tijelo u RH Sabor. I dalje smatramo u Mostu, a mislim da tako smatraju i u HSLS-u, da bi se stranke ipak trebale solidarizirati sa stanjem u državi i ukoliko već skidamo na pojedinim stavkama iz određenih resora, možda bi se trebalo skinuti i strankama, s obzirom na zastupljenost u Hrvatskom saboru', kazao je Kovačić.

Upozorava da su se sredstva za političke stranke ove godine čak i povećala. 'Zakon je potpuno kriv i govori da bi se trebalo davati 0,05 posto od rashoda, što je apsolutni apsurd jer što su rastrošniji država i političari, to bi oni trebali dobiti više novca. Zato je prijedlog Mosta i HSLS-a da se onaj dio o 0,05 posto ukupnih rashoda promijeni na 0,07 poreznih prihoda. Dakle, ako država dobro radi, mogu i stranke dobiti', kazao je Kovačić.

U Vladi, koja je odbila amandman, sjedi i Božo Petrov, čelnik Mosta, upozorili su novinari. 'Nadglasano je u Vladi, a sada ćemo vidjeti što će biti u Saboru u ponedjeljak, kada se bude glasalo o pojedinim amandmanima', kaže Kovačić.

Očito je da amandman potporu u HDZ-u neće dobiti, pa su novinari upitali je li Most podršku potražio u SDP-u.

'Nismo razgovarali o tome i puštamo svim zastupnicima da odluče je li to dobro ili nije', zaključio je Kovačić.