PREMIJER MILANOVIĆ ZA HTV

'Vlada nije parlaonica, očekujem dnevni red od predsjednice'

13.03.2015 u 18:26

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji HTV-a 'Javna stvar', premijer Zoran Milanović govorio je o odustajanju svoje Vlade od monetizacije autocesta, komentirao je ekonomsko stanje u državi i

'Gost emisije je premijer Zoran Milanović koji će govoriti o prvom službenom susretu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović. Zatim o tome priprema li Kukuriku - Vlada novi "Clean Start" potkraj mandata ili, ipak, reforme i rezove, te kad će izbori.', najavljeno je na portalu Hrvatske televizije kao tematika koje će Goran Rotim proći s premijerom Zoranom Milanovićem u 'Javnoj stvari'.

Milanović je rekao da ne vidi način na koji bi Ustavni sud mogao presuditi protiv referenduma o autocestama, koji je opisao legitimnim. Istaknuo je da mora poštovati sakupljene potpise, jer su sve to vodili ozbiljni ljudi, ali smatra da je ipak loše za Hrvatsku ne monetizirati autoceste, jer je to prvenstveno pitanje smanjenja javnog duga. 'Ljude se agresivnom retorikom uvjerilo da je to rasprodaja nacionalnog blaga.', rekao je premijer.

Ne znam zašto je bitno tko je zabranio fotografiranje na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, ja nisam. Nakon takve sjednice bilo mi je loše kad sam vidio što je bitno. Za zadnju sjednicu VNS-a nitko nije ni znao. Mediji na sastanak VNS-a nisu ni ušli jer za njega nisu ni znali. Tamo se razgovara o vrlo bitnim pitanjima. Ja nisam polemizirao s predsjednicom, skoro nimalo. Ne zamjeram ništa, idemo raditi posao, pozvao je Milanović.

Smjernice za sigurnosno-obavještajne agencije nisu neozbiljan posao, to je jako važan posao. Nije propust šefa SOA-e što su stranci kontaktirali pilote „Krila oluje“. Borbena spremnost hrvatskog zrakoplovstva nije ugrožena. Pozivam na smirenost i na razboritost. Taj poziv je kompliment našoj pilotskoj službi i to nije ugrozilo našu borbenu spremnost. Moramo obnoviti zrakoplovnu flotu, komentirao je premijer odlazak pilota.

Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku, prema ustavu. Predsjednica ne može preuzeti nijednu obavezu. Ona može pomoći. Nema načina da itko ikoga natjera na suradnju, ali treba razgovarati. Predsjednica može afirmirati samo ono što Vlada radi. Ja moram biti na Europskom vijeću, a vidim problem i da predsjednik predstavlja državu na NATO savezima, jer ne može ništa preuzeti. Vlada vodi vanjsku politiku. Ja izlazim pred Sabor, dajem izvješća, usvajamo stajališta za Europsko Vijeće. Zakon je savršeno jasan i uspostavlja konstantnu vezu između Vlade i Sabora, tu predsjednice nema.

Kako funkcionira Vlada određuje premijer, a ako predsjednica želi doći na sjednicu Vlade, neka dođe, ali nema opću nadležnost, samo za konkretne stvari. Kada dođe predsjednik, kao Mesić, to je sat vremena ćaskanja, a ne sjednica Vlade. To je nerazrađena ustavna mogućnost, rekao je Milanović.

Vesna Pusić ima moju potporu za potencijalnu kandidaturu za opću tajnicu UN-a, nalazi se u situaciji u kojoj će sljedeći tajnik biti iz JI Europe, bitno je da ne smetaš Rusima, Amerikancima, to je vrijedno pokušati. Rano je govoriti o mojoj međunarodnoj karijeri, bio je skroman Milanović.

Zašto parlamentarni izbori ne bi bili u redovito vrijeme, nakon što mandat Sabora istekne, u veljači 2016.? Radimo posao s punom vjerom i elanom, da ljudi vide koliko smo napredovali. Hrvatska je urednija i bolje vođena nego prije tri godine. Građani uvijek imaju 60 dana da se pripreme za izbore, ali sve je moguće. Sada razmišljam o onome što radim – o hrvatskom boljitku.