IGRA JEDNA KARTA

Vlada nema plan B ako referendum propadne

06.10.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković priznao je da Vlada nema nikakav plan B u slučaju da građani na referendumu odbiju pristupanje Europskoj uniji. Ipak on je uvjeren da će, iako plana B nema, ishod, s obzirom na sve, biti pozitivan

'Ako pogledamo sva ispitivanja javnog mnijenja, sve reforme koje su poduzete, provođenje informativne kampanje, stajališta ključnih političkih stranaka ja smatram da će uvjerljiva većina hrvatskih građana na referendumu podržati dvodesetljetne napore svih onih koji su bili uključeni proteklih godina', rekao je Plenković.

Ako članstvo u Europskoj uniji ne odbiju hrvatski građani, europski političari mogli bi ga barem zakomplicirati. Nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom počinje proces ratifikacije u zemljama članicama. U Sloveniji u prijevremeni izbori, a glavni favorit je nama neskloni Janez Janša, Češka još uvije ne zna hoće li odvojiti glasovanje svojim izuzećima iz Lisabonskog ugovora od hrvatskog pristupnog ugovora prilikom glasovanja u nacionalnom parlamentu, a u Irskoj bi rado da se stopa korporativnog poreza, njihova privilegija, također izglasava zajedno parlamentu s hrvatskim ugovorom. Plenković ne vjeruje ni da će tu biti problema.

'Mi možemo očekivati vrlo angažiran pristup članica u procesu ratifikacije našega ugovora o pristupanju. Naš ugovor o pristupanju je jedan, jedinstveni pravni dokument, a bilo da je riječ o irskim ili češkim protokolima, to su posebni pravni dokumenti koji će prolaziti odvojenu proceduru ratifikacije u parlamentima članica', objasnio je Plenković.

Dodao je da oni mogu koincidencijom zakonodavnog procesa u parlament doći u isto vrijeme kao svojevrsni europski paket na dnevni red, ali samo glasovanje čine dva različita glasovanja.

'Nema miješanja nekog drugog pitanja s tekstom ugovora o pristupanju Republike Hrvatske. Mi imamo indicije i sa strane parlamenata i sa strane vlada da postoji velik broj država koje žele vrlo brzo, već početkom iduće godine dati pozitivni signal Hrvatskoj i završiti proceduru ratifikacije', pohvalio se državni tajnik za europske integracije.

Sigurno je da će među članicama, nastavio je, biti i onih zemalja koje će željeti u kontekstu procesa ratifikacije čekati i vidjeti redovita izvješća Republike Hrvatske o provođenju preuzetih obaveza te će sukladno tome određivati vlastitu dinamiku ratifikacije, ali on je uvjeren da će do 1. srpnja 2013. godine svih 27 nacionalnih ratifikacija biti dovršeno.