PRIVATNE TUŽBE

Vlada na zatvorenom dijelu sjednice odbila skinuti imunitet Banožiću i Grlić Radmanu

30.06.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu današnje, 128. sjednice Vlade, doneseni su zaključci kojima se ne daje odobrenje za vođenje postupaka po privatnim tužbama protiv ministra obrane Marija Banožića te ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, priopćila je Vlada

Zaključci su doneseni sukladno odredbi članka 34. Zakona o Vladi Republike Hrvatske: 'Protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do 5 godina, bez prethodnog odobrenja Vlade'.

Podsjetimo, Banožić je u svojim relativno kratkim ministarskim mandatima uspio nagomilati popriličan broj afera, dok je optužbi na račun Grlić Radmana nešto manje. Ministra Banožića ozbiljno je teretila zviždačica Maja Đerek, dok se šef diplomacije našao na udaru Mostovca Nikole Grmoje zbog nekažnjenih slučaja prijevara u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u.

Osim zaključaka u slučajevima Banožić i Grlić Radman, na zatvorenome dijelu današnje sjednice članovi Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.

Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni zahtjev razriješena je glavna tajnica Ministarstva poljoprivrede Renata Lozo, s danom 30. lipnja 2022. Državnoj službenici Danieli Sukalić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, s danom 1. srpnja 2022., do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci.

Razriješene su dosadašnje zamjenice članova Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Ivana Vejić i Tea Peko, a novim zamjenicama članova imenovane su Darija Sinjeri i Silvija Radoš, kao predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva financija.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Hrvatska elektroprivreda d.d. imenovanje Frane Barbarića za predsjednika Uprave, a mr.sc. Petra Sprčića i Tomislava Šambića za članove Uprave toga društva, do imenovanja predsjednika i članova Uprave putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.