GONG O NEPOŠTOVANJU ZAKONA

Vlada na tajnim sjednicama dijeli milijune kuna

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 10.03.2009 15:14
  • Objavljeno 10.03.2009 u 12:43
Vlada RH - Polančec, Sanader, Kosor, Šuker

Vlada RH - Polančec, Sanader, Kosor, Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U 2008. godini Vlada RH održala je 62 sjednice od kojih su čak 34 dijelom bile zatvorene za javnost što znači da je u više od 50 posto slučajeva Vlada odlučivala u tajnosti. Za 14 sjednica, od kojih se za 10 pretpostavlja da su bile telefonske, Vlada nije objavila dnevne redove i materijale, čime je javnost ostala uskraćena za informaciju. Podaci su to koje je GONG predstavio u svom Izvještaju o radu Vlade u 2008. godini

'U protekloj godini tajne sjednice Vlade bile su pravilo, a ne iznimka. Unatoč traženju da nam dostave materijale o neobjavljenim dnevnim redovima, iz Vlade nismo dobili nikakav odgovor na naš upit, a tražili smo ga u dva navrata', kazala je predsjednica GONG-a Suzana Jašić.

Za razliku od Estonije, Švedske i Češke, u kojima se materijali za sjednicu Vlade i kompletan dnevni red objavljuju na internetu 24 sata prije održavanja sjednica, u Hrvatskoj se to događa šest sati nakon što se ona održi. I dok u drugim zemljama nije zabilježena praksa telefonskih sjednica, tvrde u GONG-u, one su u Hrvatskoj priča za sebe.

'Vlada ima praksu održavanja takvih sjednica, iako Poslovnik ne navodi takvu mogućnost održavanja sjednica, već samo predviđa da predsjednik Vlade ili uži kabinet mogu odlučiti da se sjednica Vlade održi i bez većine članova Vlade s tim da oni koji su odsutni mogu glasovati putem telefona, faksa ili e-mailom.

Što se tiče zatvorenih sjednica, prema priopćenjima koja su se slala nakon njihova održavanja, ispada da se na njima samo raspravljalo o razrješenjima i donosilo odluke o imenovanjima dužnosnika. Ako je to tako, zašto se o članovima Hrvatskih šuma DHMZ-a i HAC-a, a riječ je tvrtkama u državnom vlasništvu, raspravlja na zatvorenim sjednicama?' upitala se Jašić i dodala da su im iz Vlade poslali komparativno istraživanje u kojem stoji da se zatvorene sjednice održavaju i u drugim zemljama. 'U tim zemljama to je iznimka, a ne praksa', istaknula je Jašić.


Uz navedeno, GONG zamjera Vladi i to što netransparentno raspoređuje novac iz proračunske zalihe državnog proračuna. Naime, podatke o trošenju tih sredstava nije moguće pronaći na stranicama Vlade, već samo Sabora, i to na teško vidljivom mjestu. Riječ je gotovo 467 milijuna kuna za 2008. godinu, a trenutno se mogu naći podaci o utrošenih 180.490.489,52 kune za prvih šest mjeseci navedene godine.

'Vlada se mora pridržavati pravila koja je sama nametnula, mora preuzeti odgovornost i biti transparentnija u raspodjeli sredstava iz proračunske zalihe. Civilno društvo i mediji stalno je trebaju podsjećati na to. Ovako ispada da su neki zakoni samo doneseni radi EU, ali se zapravo ne očekuje da ih se država sama pridržava.

Diktatorska tradicija u Hrvatskoj je duboko ukorijenjena još u devedesetima i ne bih rekao da je u ovom slučaju u pitanju samo nemar i arogancija. Riječ je prije svega o interesu i borba protiv toga dugo će trajati', iznio je svoje razmišljanje profesor FPZ-a i član GONG-a Nenad Zakošek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi