NAKON 10 GODINA

Vlada konačno donijela Zakon o životnom partnerstvu

24.06.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice prema Saboru poslala konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, prema kojem se osobama istog spola omogućuje sklapanje životnog partnerstva, no ne i posvajanje djece. O važnosti Zakona na početku rasprave na sjednici Vlade progovorio je i premijer Zoran Milanović

'Ovo je jedan od onih zakona koji su svjetonazorski, ali ne revolucionarni. Jedan od onih zakona koji nas usklađuju ne forme radi, nego sadržaja radi. Ovo nikoga ne vrijeđa, to je ljudski zakon koji uključuje, ne isključuje i koji različitost tretira na, rekao bih, ljudski način. Isto se odnosi na kurikulum, to provodimo i provodit ćemo. Pred nama su ozbiljniji zadaci koji se ne tiču svjetonazora, nego održivosti i kvalitete', poručio je Milanović.

Nešto detaljnije o Zakonu o životnom partnerstvu progovorio je ministar uprave Arsen Bauk, kazavši kako je konačni prijedlog pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu.

'Zakon odražava realni društveni kontekst u kojem se nalazi Hrvatska u pogledu odnosa prema položaju istospolnih zajednica u hrvatskom društvu. Nadalje, Konačni prijedlog Zakona jasno odražava svijest kako je potrebno sveobuhvatno regulirati položaj istospolnih zajednica kako bi se uklonile postojeće prepreke njihovoj društvenoj jednakosti te ispunile gore navedene ustavne i europske pravne obveze. Kao što je navedeno, Konačni prijedlog Zakona odražava i obvezu jednakog dužnog poštovanja prema svim građanima, kako u izjednačavanju istospolnih zajednica s pravima priznatim heteroseksualnim zajednicama tako i na razini simbolike, kao što je na primjer način i postupak sklapanja životnog partnerstva. Istovremeno, Konačni prijedlog Zakona odražava i činjenicu da značajan dio građana ima određenu bojazan ili skepsu u pogledu značajnih intervencija u načine na koji je tradicionalno uređen obiteljski život u hrvatskom društvu. Bez obzira smatra li netko takav stav utemeljenim ili ne, činjenica je kako se radi o legitimnom demokratskom pravu na drugačije mišljenje', kazao je Bauk.

Zakonom se, pojašnjava, uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istospolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.

Zakonom se osigurava pristup većini konkretnih životnih prava koja tradicionalno uživaju heteroseksualne zajednice, međutim ni u konačnom prijedlogu zakona istospolnim zajednicama koje su sklopile životno partnerstvo i dalje se ne omogućava posvajanje djece.

'Radi se o zakonu koji će manjini donijeti nešto bolje, a većini ništa lošije', rekao je Bauk, na što je premijer Milanović dobacio: 'Donijet će i više nego nešto bolje.'
336403,332376,318363,310850