ŠPANJOLSKA

Vlada još nije reagirala na primirje ETA-e

05.09.2010 u 16:53

Bionic
Reading

Španjolska vlada koja još nije službeno reagirala na proglašenje primirja baskijske naoružane skupine ETA-e u nedjelju poslijepodne, i dalje je "oprezna" i "sumnjičava", pišu španjolski mediji u svom elektroničkom izdanju.

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero je "sumnjičav" prema ETA-inu proglašenju primirja, ističe El Mundo na svojoj web-stranici, pozivajući se na vladine izvore. To mu se proglašenje "čini nedovoljno".

Zapatero je u srpnju opetovao da ETA "ima samo jednu mogućnost: položiti oružje i to bezuvjetno".

El Pais na svojoj web-stranici prenosi izjave španjolskih protuterorističkih izvora, po kojima videosnimka s porukom ETA-e ne najavljuje "ni polaganje oružja ni prekid nasilja".

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je pak u nedjelju poslijepodne da "još nema službenih komentara" objave primirja ETA-e.

Ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba trenutačno "procjenjuje i analizira poruku" i razgovara s glavnim španjolskim strankama. Već je razgovarao s najvećom oporbenom strankom, Narodnom strankom (PP, desnica), dodao je glasnogovornik.

ETA koju drže odgovornom za pogibiju 829 osoba u više od 40 godina njezine borbe za neovisnost Baskije, proglasila je u nedjelju primirje, nakon godinu dana bez atentata i brojnih uhićenja njezinih članova.