Granični problemi

Vlada iza zatvorenih vrata priprema odgovor na tužbu Slovenaca zbog nepoštovanja arbitraže, evo što će reći Bruxellesu

17.04.2018 u 07:43

Bionic
Reading

Istječe rok do kojeg se Hrvatska treba pisano očitovati o slovenskom pismu Europskoj komisiji kojim Ljubljana predlaže pokretanje tužbe protiv RH zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je najavilo da će to i učiniti

Zato bi se danas u 10 sati u Banskim dvorima trebala održati zatvorena sjednica Vlade RH, a ključna točka dnevnog reda bit će upravo Prijedlog odgovora Republike Hrvatske na pritužbu sukladno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

Hrvatska danas treba odgovoriti Europskoj komisiji o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić najavila je da će hrvatski odgovor biti kako do povrede europskog prava nije došlo, da nije došlo do promjene na terenu i da je granica tamo gdje je i bila 1991. godine.

Hrvatska će u odgovoru, najavila je, jasno reći da arbitražna presuda koja je rezultat arbitražnog postupka koji je na najgrublji način bio kompromitiran od strane slovenskog suca i agentice, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku.

Osim prijedloga odgovora na tužbu Slovenije Vlada će iza zatvorenih vrata raspravljati i o kadrovskim pitanjima.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić