KORUPCIJSKA AFERA MAESTRO

Vlada: Gluposti oko spomena Ive Sanadera

12.01.2009 u 21:35

Bionic
Reading

U povodu medijskih izvješća sa suđenja za nezakonitosti u Fondu za privatizaciju Vladin Ured za odnose s javnošću priopćio je da, koliko je njima poznato, nitko od svjedoka nije spominjao ime premijera Ive Sanadera, već da se radi o pokušaju obrane da skrene pozornost s bitnih stvari u procesu

"Iz nama dostupnih izvora, netočno je da je bilo tko od svjedoka u dosadašnjoj raspravi protiv bivših dužnosnika Fonda za privatizaciju spominjao ime premijera Sanadera.

U vezi sa spominjanjem premijerovog imena od strane obrane u procesu protiv bivših dužnosnika Fonda za privatizaciju, priopćujemo da je riječ o glupostima i jeftinom pokušaju obrane da skrene pozornost s bitnih stvari u procesu. Takvi pokušaji premijera i Vladu neće pokolebati, nego učvrstiti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije", kaže se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Hina je ranije izvijestila da je u tajnim snimkama razgovora USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića s dužnosnicima HFP-a koje se već nekoliko ročišta pregledavaju i preslušavaju na suđenju u slučaju 'veliki maestro' spomenuto ime Ive Sanadera, kojega se po mišljenju obrane, na taj način, željelo diskreditirati i uvući u jedan od najvećih korupcijskih skandala

Premijerovo ime spomenuto je u snimci sa sastanka pouzdanika Kuzmanića s potpredsjednikom HFP-a Josipom Matanovićem, dok razgovaraju o prenamjeni zemljišta bivše Ciglane Nin. Za pogodovanje ruskim investitorima koji su na tom zemljištu željeli graditi luksuzne apartmane Matanović je, prema tvrdnjama USKOK-a, trebao dobiti milijunske iznose mita.

Zbog loše snimke nije u potpunosti jasno zašto Kuzmanić spominje premijera, ali navodi kako je on upoznat s poslom što ga u vezi tog projekta treba odraditi Jerko Rošin

Rošinovu uključenost u projekt prvi je u svom svjedočenju spomenuo pouzdanik Kuzmanić, ističući da je on zajedno s premijerovom suprugom, arheologinjom Mirjanom Sanader trebao provjeriti ima li na spornom zemljištu arheoloških ostataka, koje bi eventualno trebalo zaštititi.

Obrana nekoliko optuženika prigovorila je snimkama, ističući da je Kuzmanić spominjući imena u slučaj namjerno uvlačio politiku.

Smatraju kako je ta činjenica još jedan u nizu dokaza da je USKOK-ov pouzdanik optuženike zapravo poticao na kaznena djela, što su do sada više puta isticali. To, vjeruju, dokazuje i tvrdnja da je Kuzmanić dužnosnicima HFP-a predao lažno pismo namjere ruskih investitora, koje je koristio iako je znao da iza njega ne stoji stvarna ponuda.

Bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela

Osim za primanje i davanje mita, USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Suđenje se nastavlja u utorak.