OBRAČUN PLAĆA U ŠKOLSTVU

'Vlada dodatno ruši ionako sramotno niski prosvjetarski standard'

26.03.2014 u 21:47

Bionic
Reading

Dva sindikata u školstvu uputili su pisma ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću u povodu prestanka važenja kolektivnih ugovora, u kojima su javno zatražili da od novog smanjenja plaća izuzme sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama te povuče upute koje je Ministarstvo poslalo školama vezano uz novi način obračuna plaća

U Sindikatu srednjih škola smatraju da se Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama može otkazati jedino pisano, što nije učinjeno. Ističu i kako se nisu ispunili uvjeti za otkazivanje Kolektivnog ugovora (KO), s obzirom da se gospodarske okolnosti nisu bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja KO-a, te pozivaju ministra da povuče upute koje je poslao školama u vezi obračuna plaća.

Sindikat drži da su se 20. veljače stekli svi uvjeti za početak pregovora o sklapanju novog kolektivnog ugovora za djelatnost srednjoškolskog obrazovanja, pa pitaju zašto je ministar poziv za pregovore o novom kolektivnom ugovoru uputio tek 21. ožujka.


Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod zamjera ministru da je dvostruko međusobno podijelio zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu. 'Povećanjem plaće mlađim, uz istovremeno smanjenje starijim učiteljima i nastavnicima, te novim smanjenjem plaća starijim zaposlenicima iz redova tzv. nenastavnog osoblja, Vlada ne samo da dodatno ruši ionako sramotno niski prosvjetarski standard, nego novim podjelama vješto otupljuje oštricu zajedničkog otpora najavljenim promjenama', navode iz Preporoda u priopćenju.

Pozivaju ministra Jovanovića da dodatno ne ponižava školske računovođe te opozove svoju odluku o novom obračunu plaća za posljednja dva dana ožujka. Također, pozivaju i premijera Zorana Milanovića da na sjednici Vlade od novog smanjenja plaća izuzme sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je odgovorilo priopćenjem u kojem kaže da su odlukama Vlade od 27. prosinca prošle godine otkazani granski kolektivni ugovori u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja te znanosti i visokog obrazovanja. Napominju i da otkazni rok od tri mjeseca istječe 27. ožujka ove godine, o čemu su škole i učenički domovi kao poslodavci pravodobno bili obaviješteni.
Najavljuju i da se na sutrašnjoj sjednici Vlade očekuje izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, na temelju koje će se povećati koeficijenti složenosti poslova učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama. Na taj se način, kažu u Ministarstvu, želi potaknuti izvrsnost i kvaliteta rada nastavnog osoblja.

'Dakle, sindikati svojim zahtjevom da Vlada RH povuče Uredbu zapravo ponovno odbijaju prijedlog Ministarstva da se učitelje, nastavnike i stručne suradnike stimulira za odgovoran posao koji svakog dana obavljaju u radu s učenicima', stoji u priopćenju Ministarstva. Dodaje se kako se Uredbom osigurava dodatno povećanje plaća za 100 do 400 kuna za oko 62 posto učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, te zadržavanje sadašnje razine plaća za daljnjih 20-ak posto nastavnika.

'Na sve ostale, od čistačica, računovođa u školama i zdravstvenim ustanovama preko liječnika i sveučilišnih profesora do premijera i predsjednika države, odnose se odluke koje su dio mjera u rješavanju zahtjeva Europske komisije u proceduri prekomjernog deficita. Jedina su alternativa tome otpuštanja, što bi dodatno unazadilo gospodarsku situaciju u zemlji', zaključuje Ministarstvo.