KOD NEKIH NEMA ŠTEDNJE

Vlada Crkvi isplaćuje dodatnih 70 milijuna kuna starog duga

08.03.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Vlada u ovom trenutku, ali i u skorijoj budućnosti, ne vidi osobitog razloga za izmjenu ugovora Hrvatske i Svete Stolice. Tako je Vlada odgovorila saborskom zastupniku Ivanu Grubišiću na njegovo pitanje hoće li se zbog izmijenjenih, pogoršanih gospodarskih prilika u Hrvatskoj krenuti na izmjene tih ugovora

Zasad su u Vladi, kako stoji u odgovoru, usmjereni k vjernom pridržavanju i punoj provedbi međunarodno preuzetnih obveza. Ugovorom o gospodarskim pitanjima Hrvatska se obvezala Katoličkoj crkvi vratiti imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine, a tamo gdje povrat nije moguć, predviđa se odgovarajuća zamjena ili isplata naknade. Uz to, država Crkvi isplaćuje svake godine i novčani iznos od dvije prosječne bruto plaće po župi, piše Novi list.

'Sveta Stolica ima razumijevanja za sadašnju tešku krizu koju prolazi Republika Hrvatska. U skladu s navedenim, Ugovor o gospodarskim pitanjima između Republike Hrvatske i Svete Stolice, posebice njegovi financijski aspekti, mogao bi eventualno, u manjoj mjeri, biti predmet dodatnih prilagodbi između ugovornih strana i odgovarajućih izmjena', odgovorila je Vlada.

No zasad, čini se, nemaju namjeru financijski dio prilagođavati teškoj krizi, jer je na istoj sjednici Vlada usvojila i rebalans proračuna u kojem su sredstva namijenjena Katoličkoj crkvi, ali i ostalim vjerskim zajednicama, ostala nedirnuta. Naime, vjerske zajednice dobit će u ovoj godini 379,194 milijuna kuna, od čega će Katoličkoj crkvi pripasti 352,194 milijuna kuna.

Od 352,194 milijuna kuna, koliko će biti isplaćeno Katoličkoj crkvi, 292,194 milijuna kuna otpada na redovitu godišnju isplatu za koju se iznos dobije tako što se množi broj župa s dvije bruto plaće u zemlji. Preostalih 70 milijuna kuna, kako stoji u proračunu, isplata je duga iz prethodnog razdoblja po toj istoj obvezi.

Novi list nije uspio doznati ni od Ministarstva financija niti od Hrvatske biskupske konferencije je li to isplata duga nastalog za vrijeme koalicijske Vlade Ivice Račana, kao i je li u rebalansu bilo pokušaja da se otplata prolongira.