Odvjetnik Anto Nobilo

'Vjerujem da će Žinića HDZ negdje uhljebiti, na manje istaknuto mjesto, prije mirovine'

21.01.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je u posljednjim izjavama rekao da se protiv njega provodi medijski linč i da se vjerojatno neće kandidirati na novim lokalnm izborima zbog eskponiranja obitelji

Kako je uopće moglo doći do ovakve zavrzlame, kad je u pitanju imovina Ive Žinića, odvjetnik Anto Nobilo za N1 je komentirao:

“Tu ima više stvari što se tiče Žinića. On je bivši jer je njegova afera počela štetiti HDZ-u, a tu se radi o zaštiti stranačkih interesa, a ne borbi za pravnu državu. Zato su važni drugi fokusi ovog slučaja.

Prvo je pitanje kriterija dodjele imovine. Žinić je relativno dobrostojeći čovjek, na relativno značajnim funkcijama, dok 400 do 500 branitelja još čeka na stan, a puno su lošijeg stanja. Tu očito nešto nije u redu.

Drugo je stvar ministarstva, branitelja, socijalne skrbi, državne imovine, očito nisu sinkronizirani. Žinić ima stan i kuću, ti podaci očito nisu upareni i država se očito ne brine o imovini. I u slučaju kuće i stana nema važećeg ugovora, a morao biti biti, to je briga o imovini.

Treće je pravosuđe. Jedna stranka kaže da će se nagoditi s državom i odmah sud prekine postupak na godinu i pol, to je nedopustivo.

Na zadnjem mjestu je politika. Neki opozicioni lideri rekli su da su odavno prijavili slučaj župana i njegove imovine, no nitko nije reagirao. Već postoji pravilo u vladi Andreja Plenkovića da možete dobiti potez smjene nekoga samo i jedino ako je afera dovoljno velika, a mediji su dovoljno uporni da ta afera našteti HDZ-u. Da bi ostali na vlasti, napravit će sve da se riješe nekoga tko im smeta, ali tu ne vidim želju za vladavinom prava ili izgradnjom boljeg sustava.”

“Imamo i Ured za upravljanje državnom imovinom, no on očito nije uspio obuhvatiti i srediti stanje. Nije jedna kuća i stan problem. Država ima ogromnu imovinu koja nije u funkciji, za koju čak nemaju evidentirano da je posjeduju, a kamoli da dobivaju prihod od te imovine”, dodao je.

  • +4
Župan Žinić dao izjavu o svojim nekretninama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nobilo ističe da je ovo primjer očitog kaosa u državnoj upravi i sustavu koji nije dobro izgrađen. Smatra da veličina državne uprave samo smeta efikasnom funkcioniranju.

Na obustavu postupka iseljenja kaže: “Očito je odustao od otkupa jer je rekao da će se dogovoriti s ministarstvom i sucu je to bilo dovoljno da stane s postupkom najmanje godinu dana. To tako ne ide. Mogao je zakazati raspravu za 30 ili 60 dana, tako se sudi.”

Ističe još jedan problem oko lex šerifa i činjenice da ako se stranka i odrekne članova, oni i dalje mogu ostati na lokalnim funkcijama: “To je nož s dvije oštrice. To su direktno izabrani dužnosnici i nekad je dobro da ne ovise o stranačkoj volji, no mora postojati mehanizam opoziva. Svi direktno izabrani dužnosnici po određenoj proceduri moraju moći biti opozvani zbog kršenja zakona. Mi to nemamo. Imamo prvi dio priče da ga narod direktno bira i on je tu praktički nedodirljiv. Ako predsjednika SAD-a možete pod nekim okolnostima smijetniti, onda bi se i kod nas moralo doraditi taj zakon.”

Komentirajući mogući scenarij epiloga ove afere Nobilo je rekao: “Čini mi se da će ga se HDZ odreći ako mediji dovoljno snažno i dugo pritišću. No čini mi se da neće dati ostavku, još nekoliko mjeseci će biti župan, na naki način amputiran, bez velike uloge. Neće biti kandidat HDZ-a i vjerojatno je s tim njegova politička karijera gotova, ali vjerujte da će ga stranačka infrastruktura negdje uhljebiti, na manje istaknuto mjesto, prije mirovine.”