ZATRPAN INBOX BISKUPIJE

Vjernici masovno napuštaju Katoličku crkvu

10.02.2009 u 20:28

Bionic
Reading

U Austriji je od prošlog tjedna zabilježen val istupa iz Katoličke crkve, objavili su u utorak austrijski mediji. Biskupija Linz potvrdila je agenciji APA da je broj onih koji su u zadnje vrijeme napustili Crkvu 'neobično velik'

LINZ - Mnogi su vjernici elektroničkom poštom obavijestili biskupiju da napuštaju Crkvu zbog nedavna ređenja prijepornog pomoćnog biskupa u Linzu Gerharda Marije Wagnera te zbog papine odluke o ukinuću izopćenja lefebvrijanskih biskupa.

U Linzu je prošli tjedan 110 katolika napustilo Crkvu, objavila je austrijska televizija ORF. To je četiri puta više nego u istome razdoblju prošle godine kad je iz Crkve istupilo 28 osoba.

Slično je i u drugim mjestima u okolici Linza.

Broj izlazaka iz Crkve općenito je veći u početku godine kad vjernici dobivaju opomenu ako nisu platili doprinos za Crkvu, pojasnili su pripadnici gradske uprave u Welsu.

Ferdinand Kaineder, voditelj biskupijskog ureda za komunikacije u Linzu, smatra međutim da izlasci iz Crkve nisu povezani s godišnjim dobom, jer su mnogi vjernici naveli razlog istupa.

Novi pomoćni biskup Linza Gerhard Maria Wagner izazvao je žestoke kritike svojim odnosom prema laicima u Crkvi te posebice izjavama o homoseksualcima za koje je rekao da ih je potrebno liječiti.